Slovensko, 2. den. Hrad Blatnica a lanovka v Jasenské dolině

Druhý den na Slovensku jsme se potřebovali přesunout na západní část Velké Fatry, do areálu Kašová v Jasenské dolině, která je v provozu jen o víkendech. Cestou jsme se ale zastavili na hradě Blatnica, který mi přišel jako docela hezký a relativně dostupný cíl. No, ukázalo se, že místo je to oblíbené a měli jsme problém byť jen zaparkovat. Ani místa pro zdravotně postižené nebyla volná... Musela jsem Bárta s Lucií vyhodit u vstupu do Národního parku a sama jsem jela zaparkovat do obce. U vchodu do Gaděrské doliny jsme si prohlídli nějaké ty památníky na Slovenské národní povstání a mezi cyklisty, bruslaři a chodci se vydali na asi dvoukilometrovou cestu k hradu. Naštěstí naše trasa po nějaké době opustila asfaltku a dál už se to dalo. Zřícenína docela pěkná, s vyhlídkou. 

Jak píše LucieHrad Blatnica byl postaven mezi po roce 1320 a před rokem 1323, ve kterém patřil županovi Dončovi. Funkcí hradu bylo chránit obchodní cesty (magna via) do Nitry. Později se hrad dostal do vlastnictví uherských králů a v roce 1445 jej odkoupil Ladislav Necpalský. Roku 1540 se majiteli stali Revaiové, v jejichž vlastnictví zůstal do roku 1945. Poslední oprava hradu proběhla roku 1744 a od roku 1790 hrad nebyl obýván.


Památník obětem banderovců v obci. 

Na cestě zpátky jsme si pak v obci prohlídli místní hravé mlýnky, zaujaly. 

 
Jasenská dolina, lanovka Kašová, byl ale náš hlavní cíl. Je to takové zastrčené středisko, které obývalo pár bikerů, jinak docela klid, příjemná změna od Blatnice. I ta lanovka byla fajn - nebyla tu dokonce ani pokladna a těch pár euro se platilo staříkům u vleku do kasičky. Asi nejlevnější letošní lanovka vůbec - 2 euro dospělý nahoru, za nás tři jsme se slevou zaplatili 5 euro:-) Nahoře jsme se šli projít do sedla Medzijarky, kde jsme našli nějako tu cache. Původně jsme měli vymyšlenou trasu ke druhé lanovce, která jezdí jen v zimě, ale cesta vypadala zarostle, tak jsme se nakonec spustili dolů po zelené. Hezká procházka. 


Původní varianta byla, že Lucie půjde na hrad Sklabiňa, kde ji vyzvedneme, ale bylo horko a cesta daleká, tak jsme to přehodnotili. U hadu se navíc nedalo nijak rozumně zaparkovat, Bárt protestoval, tak jsme hrad nechali na někdy jindy. 

Místo toho jsme se v podvečer vypravili do Liptovské osady, kde v areálu Gothal měli týdenní pobyt slovenští Willíci (s velmi skromnou českou účastí v podobě Kuby J. a Quida Ž.). Williamsákům jsme přivezli naše fotoknihy na prohlížení (česko-slovenské pobyty z let minulých), což velmi zaujalo, takže jsem jim je tam nechala všechny na prohlížení na celý týden. Omrkli jsme jejich naplánovaný program, pozdravili se s kamarády, fajn to bylo. 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Set piktogramů - nežádoucí chování

Set piktogramů - aktivity do školky