Slovensko, den 4. Špania dolina a Bánská Bystrica

Dnes návštěva Španie doliny, hornické obce, kde se po čtyři století (až do roku 1888) těžila měď. Na tenhle turistický cíl mě navedla kamarádka Dana. Lucie tu byla už několikrát, vždycky ale za špatného počasí. To jsme si tedy přivezli i tentokrát. Po příjezdu začalo poprchávat. Měli jsme naplánovaný větší okruh, jenže jsme narazili na další řemeslníky, kteří stavěli dům. A dělali hluk. A Bárt kolem nich odmítal projít. Lucie nakonec pány přesvědčila, aby na chvilku přestali, ale i tak to bylo náročné. V dálce byla slyšet motorová pila... takže nakonec okruh krátký (a Lucka ocenění za toleranci). 

Každopádné o dolině si přečtěte u ní na blogu: http://llausig.blogspot.com/2023/06/spania-dolina-banska-bystrica.html


Když už jsme byli v těchto končinách (a věděli jsme, že rozkopanou silnici mezi Donovaly a Liptovskou dědinou se už určitě nebudeme snažit znovu překonávat, stačilo), rozhodli jsme se navštívit Báňskou Bystřici. Byly jsme tu s Lucií  před dvaceti lety, v roce 2002, kdy jsme se přes Slovensko vracely z Pobaltí. No a ve včerejším filmu Leť, ptáku, leť, mě zaujalo muzeum SNP:-)

A právě sem jsme zamířili: muzeum SNP v Báňské Bystřici - dílo architekta Dušana Kuzmy, údajně stále patří mezi nejpozoruhodnější moderní architektonická díla na Slovensku. S Bártem jsme si prohlídli i zdější expozici z roku 2004 zahrnující historii Slovenska od roku 1918 do roku 1948 + multimediální výstava o SNP. Venku jsme si pak ještě prošli skanzen těžké bojové techniky. Musím uznat, že na mě muzeum docela zapůsobilo. Expozice moderní, nikterak tendenční, fakt dobré. 
Lucie se vydala do města s tím, že zpátky dorazí hromadnou dopravou. 




Cestou zpět jsme se zastavili u Willíků v Liptovské osadě. Chytli jsme tam dost velký slejvák, takže jsme se museli uchýlit i dovnitř do společenských prostor. Vzpomínali jsme na staré časy a docela jsme se nasmáli. 


No a co nesmí na žádné naší dovolené chybět? Myčka aut. Tentokrát jsme si našli na google maps jednu pěknou v Ružomberku. 



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Set piktogramů - nežádoucí chování

Set piktogramů - aktivity do školky