Slovensko, den 6. Vlkolínec (UNESCO)


Po ránu nás zaskočili cestáři, kteří se rozhodli přímo pod našimi okny opravovat silnici. Dva dny před začátkem prázdnin? Inu, Slovensko.

My jsme každopádně cestu autem neplánovali, dnes jsme vsadili na památku UNESCO: vesnici Vlkolínec. Lanovkou na Malinô Brdo, z kopce na Vlkolínské lúky, kde měla být mini-zoo, ale zahlédli jsme jen pár koz ukrytých v trávě. Skoro žádní lidé. Pokračovali jsme pěšky do vsi, kde jsme se plánovaně potkali s Willíky. Nezbytný pokec a společné fotografie. Jinak ve vsi jsem byla před dvaceti lety, trochu to zkomerčnělo, ale zase ne tak moc. 

Vlkolínec představuje na Slovensku nejzachovalejší a nejkompletnější celek původních lidových staveb. Pro tuto jedinečnost byl v roce 1977 vyhlášen památkovou rezervací lidové architektury a v roce 1993 zapsán na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. První písemná zmínka o obci pochází z roku 1376. Podle dostupných záznamů se vznik Vlkolínce, původně osady dřevorubců a uhlířů, předpokládá mezi druhou polovinou 14. a první polovinou 15. století. Jako osada patřící do katastru města Ružomberok byl součástí hradního panství Likavského hradu. Tento stav přetrval až do poloviny 20. století.

Po druhé světové válce se v padesátých letech plánovalo přesídlení místních obyvatel do Ružomberku. Důvodem byly požadavky obyvatel na zajištění odpovídajících podmínek pro život, srovnatelných s ostatními místními částmi města. Tento projekt se však neuskutečnil, a tak dodnes mohou návštěvníci Vlkolínce obdivovat životem pulzující venkovský organismus uprostřed zachovalé tradiční srubové architektury. 
(zdroj Wikipedie)

Rozloučili jsme se s Willíky a pak už nám zbývalo jen dojít pěšky zpět domů, po docela hezké cestě a cyklostezce. Trochu jsme měli strach z bikerů, trochu z medvědů, ale nakonec jsme přežili. Celkem jsme ušli asi 10,5 km. Lucčiny podrobnější zápisky: http://llausig.blogspot.com/2023/06/malino-brdo-vlkolinec.html



Tahle potvora na mě skočila cestou, mále jsem měla infarkt...

Odpoledne jsme za odměnu vyrazili do Gothalu do bazénu. Mají tam plaveckou i rekreační část s teplou vodou. Nejprve jsme museli překonat oddělené šatny na čip (komplikované pro Bárta), a potom Bartoloměje přesvědčit, aby šel dovnitř (děti a miminka). Nebylo to snadné, ale nakonec zkusil nejprve plavecký bazén, a pak asi půl hodiny strávil v teplém bazéně, všechny slovenské tety koukaly. Trochu drahé (15 euro na dvě hodiny), trochu hlučné, ale pěkné. 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Set piktogramů - nežádoucí chování

Set piktogramů - aktivity do školky