V Českých Budějovicích by chtěl žít každý...

V polovičce července jsme vyrazili na jih, do vesničky nedaleko Českých Budějovic, za kamarády z Willíka, kteří nás na pár dní ubytovali u sebe doma. S kamarádem Kubou a jeho maminkou Olgou a tátou Petrem jsme zrealizovali pár výletů a užili si vážně příjemné chvíle. Moc díky!

Hned v sobotu, ačkoliv počasí nebylo nic moc, jsme se zajeli podívat do blízkých Budějovic. Nejdřív nám Kuba ukázal areál Arpidy, kam chodí do školy. ARPIDA, centrum pro rehabilitaci osob se zdravotním postižením, z.ú., je vyhlášeným zařízením pro děti s handicapam. Na čtrnáctidenní ozdravné pobyty sem jezdí rodiny z celé republiky, funguje to tu totiž neskutečně - Arpida je sociální služba, nestátní zdravotnické zařízení a škola v jednom. 

Jak se píše na jejich stránkách:

Centrum ARPIDA je nestátní nezisková organizace pracující na bázi zapsaného ústavu a obecně prospěšné společnosti.

Areál centra ARPIDA byl vybudován bez finanční účasti státu v letech 1990-1993. Odborný provoz byl zahájen v roce 1993.

Centrum ARPIDA poskytuje komplexní koordinovanou podporu v duchu uceleného systému rehabilitace (prostředky léčebné, sociální, pedagogické a pracovní) osobám s tělesným a kombinovaným postižením.

Při naplňování svého poslání účelně propojuje a koordinuje péči v oblasti zdravotní, sociální a výchovně vzdělávací. Zajišťuje tak odbornou činnost detekční, diagnostickou, terapeutickou, rehabilitační, respitní, výchovně vzdělávací, zájmovou, poradenskou, metodickou, posudkovou a preventivní, včetně tzv. rané péče (podpory).

Cílem poskytované péče je dosažení pokud možno optimálního individuálního vývoje každého klienta (uživatel, žák, pacient) ve smyslu jeho maximální možné soběstačnosti a integrace v jeho přirozeném sociálním prostředí a bez omezení přirozeného způsobu rodinného života (nejsme internátní zařízení).

Při veškeré činnosti se ARPIDA opírá o základní principy křesťanské etiky respektující vzájemnou úctu, sounáležitost, sdílení, solidaritu a porozumění. V odborné práci jsou maximálně respektovány mezioborové vztahy. Důraz je kladen jednak na vysokou odbornost a zároveň též na lidský rozměr poskytované péče. Služby jsou zaměřeny nejen na děti a dospělé osoby se zdravotním postižením, ale také na jejich rodiny. Rodiče (zákonné zástupce) dítěte se zdravotním postižením vnímáme jako naše partnery, jako přirozenou součást týmu odborníků pečujícího o jejich dítě.

... pokud neznáte, tak se mrkněte... https://www.arpida.cz/



Záhon pro vozíčkáře...


Důsledně bezbariérové


Pak jsme si s deštníky prošli centrum města. 








Já jsem byla nadšená z moderního umění - ve městě totiž probíhala přehlídka Umění ve městě Aqua 2020 (více tady: https://www.umenivemeste.cz/)









A Bárt byl spokojený, protože jsme se zastavili i u myčky aut, která je blízko Kubovy školy. Sem musíme!



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Set piktogramů - nežádoucí chování

Set piktogramů - aktivity do školky