Polské Krkonoše: na Kopu a dolů


Jestli někde vypadají Krkonoše monumentálně, tak z polského Karpacze Třetí (a poslední) den našeho pobytu v Krkonoším jsme tam vyrazili, a to hlavně za lanovkami, když jsme tu byli naposledy v r. 2017, stihli jsme ještě zdejší retro jednosedačkovou, od té doby už zmodernizovali. 

Vyzkoušeli jsme šestisedačkový přibližovák a pak vyjeli na Kopu. Došli jsme pod Sněžku, začalo kapat, foukat a Bárt začal kašlat. Tak jsme to otočili a po černé vyrazili zpět do města. Cesta byla strmá a poměrně nudná, jeden úsek zase dost výživný, protože příšerná cesta. Zase na druhou stranu, co by člověk před 3 měsíci za takovou nudu dal, že?

Nejprve moderní šestimístný přibližovák z dolního parkoviště k lanovce - ten jsme minule kvůli komplikovanému parkování nezvládli, tak jsme si ho odškrtli teď. 




Takhle vypadala původní lanovka, kterou jsme jeli nahoru v roce 2017. Babička dostala z fotek málem infarkt. 



Dneska už vede na Kopu normální čtyřsedačková lanovka.




Výhled na Sněžku - počasí rozhodně nic moc. Z horní stanice lanovky na Kopu je to pod Sněžku necelé 2 km prakticky po rovině a po pěkné cestě, to vysvětluje, proč se na Sněžku zpravidla drápají davy Poláků v sandálech a kraťasech, příp. v botičkách na podpatku... Z jejich strany je to snadná cesta, tedy až na ten závěrečný výstup. 



U Slezské chaty jsme obligátně posvačili. Pak přišel ten malý deštík a Bartoloměj se dal do kašle. Když jsem navrhla, že na Sněžku nemusíme, viditelně ožil. OK, nemusíme být vždycky všude. 







Takže fotka se Sněžkou v dáli, navléct kapucu a jdeme dolů. Cesta opět dlážděná, to je asi nějaká polská specialita, nebo co?





Černá značka vede prakticky rovně a strmě dolů, napříč všemy souřadnicemi, souběžně se Zlatým potokem. Jakmile se sestoupí mezi porost, je to dost nuda. Výhledy žádné, kolena bolí. Jedině, co mě bavilo, bylo odpovídat vyřízeným Poláků, kteří šli nahoru, jak je to ještě daleko. Asi tak 10 lidí se mě ptalo. Daleko... 





Zajímavé to bylo zase až skoro u Karpacze - mají tu pěkný vodopád (Dziki vodospad)



Ještě reklama na blízký Dinopark a hurá domů. 








Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Set piktogramů - nežádoucí chování

Set piktogramů - aktivity do školky