Máme zubaře!:-)

Sehnat v Liberci zubaře je v dnešní době složité. Všude mají plno, děti berou jen výjimečně v případě, že k lékaři chodí celá rodina. Já mám zubaře v Praze, Tomáš u toho svého nebyl tak asi tři roky a zubaři prarodičů nové pacienty neberou. A sehnat zubaře pro problémové dítě, je horor. Vím o čem mluvím, zkusila jsem to...
A propos - zuby a děti s Williamsovým syndromem, to je docela obsažná kapitola.
Britská Williams syndrome foundation vydala stomatologická doporučení pro děti s tímto syndromem. Pro vlastní potřeby jsem si je pracovně přeložila:

Dentální specifika spojená s WS (popsaná v literatuře)- řezáky jsou často řídké, malé a špičaté, stoličky jsou popisovány ve tvaru poupěte
- časté jsou chybějící zuby (Mary Collins zjistila ve skupině dospělých, že 22 procent nemá jeden nebo více trvalých třenových zubů, premolárů)
- hodně dětí má vysoký výskyt zubního kazu, hlavně u prvních zubů. Může to být spojeno se slabou sklovinou, ačkoliv to dosud nebylo vědecky potvrzeno. Sladká léčiva a vysoký příjem sacharidů k tomu v některých případech rozhodně přispívají, stejně tak jako časté zvracení v raném věku, kdy kyselé žaludeční šťávy narušují zuby.
- vadný skus (špatně seřazené zuby) má také mnoho dětí. Může to být spojeno s neshodou čelistního vzoru (rozdílnou velikostí čelistí), která patří mezi typické rysy Williamsova syndromu. Často popisováno je i opožděné vypadávání prvních zubů se současným růstem zubů trvalých.
Dentální problěmy spojené s WS
Mnoho dětí má problémy se zvládnutím rutinního dentálního ošetření. Nezávisí to jen na stupní mentálního postižení, ale také na stupni nadměrné citlivosti na zvuk. Mnoho dětí nezvládne vysoký zvuk zubní vrtačky.
Dentální rady pro děti s WS
1. Prevence
Vzhledem k srdečním vadám a obtížím s absolvováním zubního ošetření je pro mnoho dětí prevence velice důležitá. Zahrnuje i včasné návštěvy stomatologa ještě předtím, než nastane nějaký problém. Zubař může pomoci s dietetickými radami, např. omezit sladká jídla a pití na minimum a především vynechat sladké svačiny mezi jídly. Také Vám může doporučit užívání flouridu v tabletách. Zvládne-li to dítě, je doporučováno pečetění zubů tmelem, a to brzy poté, co druhé zuby narostou. Začněte dítěti čistit zuby co nejdříve, aby si na to zvyklo a stalo se to součástí jeho denního programu. Povzbuzujte dítě, ať si zuby čistí samo, ale kontrolujte jej, nejméně do 6-7 let, nebo i déle.
2. Ošetření
Má-li dítě zubní kaz, neměl by zůstat bez ošetření, zvlášť pokud má dítě srdeční vadu. Mnoho dětí zvládne opravu malého kazu v zubařském křesle, ale pokud se kazy opomíjejí, mohou způsobit bolest a mnohem komplikovanější ošetření. Pokud dítě není schopno běžného ošetření, je možné kaz spravit v celkové narkoze. Každopádně to už je ale většinou práce pro místní nemocnici.
I když dítě nemá zubní kazy, je velmi důležité navštěvovat stomatologa pravidelně. Jen to zaručí, že jakýkoliv nový kaz je objeven včas. Záněty dásní a paradontoza se mohou objevit, pokud nejsou zuby efektivně čištěny - s tím Vám může Váš dentista pomoci.
Zvuk zubní vrtačky může být ztlumen špunty do uší, nebo hudbou z Walkmana - ale velmi hlasitou!
Ortodoncie
Namačkané, vytlačené či křivé zuby mohou být napravovány rovnátky. Jejich předepsání je odvislé od závažnosti problému a schopnosti dítěte je nosit. Mnoho dětí s WS se s tím vyrovnává velmi dobře a dosahují velmi dobrých výsledků. V některých případech, kdy druhé zuby vyrostou vedle prvních zubů, je namístě vytrhnutí mléčných zubů.
Kontakt pro další otázky:
Janice Fearne
Oddělení dětské stomatologie
Královský Londýnský Stomatologický Institut
Turner Street
Whitechapel
London E1 2AD
Tel: 0207 377 7000
e-mail: jfearne@mds.qmw.ac.uk


Jak jsme na tom se zubami my? Nic moc - předloni o vánocích jsem si dala předsevzetí, že budeme s Bártem čistit zuby. Po měsíci každodenních snah jsem se nedokázala ani dotknout jeho rtů - bez rvaní a řvaní. Po navázání spolupráce s dr. Jancíkovou jsem tenhle úkol vzdala a soustředili jsme se na orofaciální stimulaci. Ani po roce ale Bárt netoleruje nic pevného v puse - jídlo jí jen mixované (a jen některé), když mě vidí čistit si zuby, tak se mu zvedá žaludek... Přesto ale občas zkouším strčit mu prst do pusy (kouše), Tomáš při koupání zkouší zubní kartáček na prst, ale taky nic moc úspěch.
Teď ale zpět k zubaři. Naše už zmiňovaná logopedka dr. Janciková nám jednoho doporučila - jmenuje se dr. Macko, ordinuje několikrát týdně v jedné vesničce u Jablonce a vzal nás! V pátek jsme vyrazili. Cesta nic moc, byla pěkně hnusně mlha. V čekárně se Bártovi líbilo, měli tam hračky a dřevěnou podlahu, na kterou se dalo pěkně dupat. Ale v té ordinaci.... Okamžitě se rozbrečel, a to přesto, že po něm nic nechtěli... V jezdícím křesle ho povozili. On se prostě doktorů bojí... A tak jsme se snažili tišit a mezitím jsme probírali situaci s doktorem.
Viděl Bárta chviličku a hned nám řekl, že je prvořadé, aby Bartoloměj začal dýchat nosem. No ne, že bych si nevšimla, že má Bárt pořád otevřenou pusu, ale nějak mi nedošlo, že s ní také primárné dýchá. Ostatně - ačkoliv jsme jsme u odborníků pořád, tohle na tohle nás nikdo neupozornil. Pokud bude Bartoloměj dýchat pusou, nezvládne k tomu ještě pořádně jíst, či dokonce mluvit.  Další problémy s dýcháním pusou spojené - všechny viry a bakterie, které jiným v nose burcují imunitní systém, jdou Bártovými ústy přímo dovnitř, a tak všechno chytne. Slintá. Tím, že nejí, je hubený, až rachitický, nemá žádnou svalovou hmotu. Nesprávným používáním pusy může dojít k nesprávnému (nerovnoměrnému) vývoji dásní (předkus).
Takže zavírat pusu, zavírat pusu. Rukou, kdykoliv sedí na klíně, nebo je poblíž. Svému dítěti by ji  prý přelepil náplastí, ale to nám radit nemůže. Být ve vlhku, aby se málo průchodné horní cesty dýchací uvolnily - venku na sněhu, chodit plavat, do páry, doma dělat vlhko. Zprůchodnit nos. Cvičit, trénovat obratnost (velký míč), nabrat svalovou hmotu. Prokrvovat svaly a pokožku - froté ručníkem po koupeli, masáží, mačkáním svalů. Hodně mezi děti, aby získal (mimojiné) imunitu.
No přinejmenším - má to logiku a něco na tom asi bude. Rozhodně jsme rádi, že jsme se dostali k někomu, kdo:
- má zkušenosti (doktor působil v USA a má zkušenost s dětmi s WS, zároveň má i kontakty na specializovanou pražskou zubní kliniku),
- umí to s dětmi a nemá problém s tím, když dítě tak moc nespolupracuje
- nám dal nějakou konkrétní a smysluplnou radu.
Bartoloměj se v mezidobí uklidnil, začal zkoumat vybavení ordinace, seznámil se se sestřičkou a odcházel s úsměvem, obrázkem a děláním papa. Tak doufejme, že si to bude pamatovat pro příště.
Další návštěva za dva měsíce - to už by měl Bárt dýchat nosem. Tak to chci vidět... A Bárt asi taky...

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Set piktogramů - nežádoucí chování

Set piktogramů - aktivity do školky