Konzultace rané péče - konec ledna 2009

Před pár dny nás navštívila naše konzultantka Milena ze Společnosti rané péče. Vídáme se v průměru tak jednou za dva měsíce, probereme, co  je nového, co se Bartoloměj v mezidobí naučil, Milena s Bártem zkusí nějaké nové hry, příp. mu přinese nějakou zajímavou hračku.

Tentokrát dorazila i s mladou kolegyňkou, která se Bártovi moc líbila. Jen škoda, že měl rýmu a nebyl v tak dobré náladě, jak obvykle bývá. Plán setkání byl dán nutností aktualizovat náš plán spolupráce.

Naše dosavadní zkušenost s ranou péčí je za rok spolupráce více než dobrá. Absolvovali jsme tam docela užitečné zhodnocení Bartolomějova stavu - se zaměřením na fyziologickou a zrakovou stránku (vidí výborně). Měli jsme možnost i individuální konzultace s fyzioterapeutkou a díky rané péči jsme se seznámili s dr. Jancikovou, která je logopedka a  specializuje se na poruchy příjmu potravy. Díky ní jsme začali s orofaciální stimulací a věříme, že to povede k nějakým výsledkům. Zprostředkovaně přes dr. Jancíkovou jsme našli i zubaře, což byl v Liberci nadlidský úkon (teda našli - zítra tam jedeme poprvé, držte nám palce). Pozitivní je samozřejmě i půjčování hraček a literatury. Já osobně jsem velmi ocenila Klub rodičů, díky kterému jsme se seznámili s další rodinou se stejnou diagnozou.

A co dál? Domluvili jsme se, že bychom měli pokračovat ve strukturovaném učení, které s Bártem provozuji - Milena přinesla velmi zajímavou knížku na toto téma: Struktura a strukturované úkoly (www.alenka-os.cz), dohodli jsme se i na tom, že cca jednou za měsíc a pul si bude Bartoloměj strukturovaně hrát právě s Milenou, aby si vyzkoušel nové hry a taky nového člověka. Další velké téma je jakási snaha o integraci, o zlepšení sebeobsluhy - budeme společně schánět informace o možnostech integrovaného předškolního zařízení v Liberci, já s Bartolomějem začneme jezdit do Prahy do Motola na ergoterapeutické konzultace k Mgr. Schonové, budeme dále pokračovat v návštěvách mateřského centra Krteček (hraní si s dětmi, zvykání si na jiné prostředí, cvičení a muzikoterapie). Co se týče muzikoterapie - je to docela problém, dobrovolníka, který by si jednou týdně chodil s Bártem muzicírovat jsme nesehnali ani mezi zdejšími studenty speciální pedagogiky. Takže to bude suplovat Krteček a budeme hledat dál. Zvažujeme hipoterapii, kterou v Liberci provozuje občanské sdružení Oživení. No a ze sebeobsluhy nás čeká nácvik toalety - hrací nočník je už objednaný. No a jedna z dalších věcí, které zvažuji, byť je to pro mě trochu nezvyklé, je homeopatie. Uvidíme.

Příště se uvidíme v druhé půli února, Bárt se už těší.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Set piktogramů - nežádoucí chování

Set piktogramů - aktivity do školky