Rakousko - den 1., cesta do Söllu. Lanovka na Hohe Salve, procházka městem


Letos jsem pro naši dovolenou vybrala opět Rakousko, tentokrát oblast Wilder Kaiser, kraj Doktora z hor (Nové příběhy). Ten seriál sice nesleduju, ale mám povědomí o tom, že je tu pěkně. Navíc je to relativně blízko, z Prahy pod 500 km, tj. za dobrých okolností cca 5 hodin. Jede se přes Německo, prakticky pořád po dálnici a v Rakousku není potřeba dálniční známka (až do sjezdu Kufstein Sud je rakouská dálnice zadarmo). Lanovek je tu dost - v regionu Wilder Kaiser celkem 14, to je pro nás podstatné. Karta na lanovky SkiWelt tu sice  není s ubytováním zadarmo, ale co se dá dělat? Na šest dní vyšla karta na dospělého na 94 Euro, pro juniora 71 Euro. Pokud bychom měli více času, dala by se pořídit i Summer Card na celé Kitzbühelské Alpy, ta je o pár euro dražší (103,5 Euro po dospělého s Guest kartou a platí celkem na 37 lanovek). Pár zajímavých výletů jsem našla na serveru S dětmi v báglu (mám jejich placenou verzi průvodce po Rakousku). Ubytování jsem tentokrát hledala docela pozdě, s našimi požadavky to nebylo úplně snadné, ale nakonec jsem našla hezký apartmán v Söllu, týden pro tři osoby vyšel na 889 Euro.

Cesta z Prahy do Söllu byla celkem v pohodě, z Prahy jsme vyjížděli před osmou ráno, plzeňská dálnice úplně v klidu, v Německu chvíle zdržení u Regensburgu (renovuje se tam jedna polovina dálnice) a pak standardně u Mnichova, ve dvě jsme byli na místě. Klič jsme našli v boxu, ubytovali jsme se (ubytování ještě hezčí, než se z fotek zdálo) a protože bylo slunečno a předpověď na další dny nic moc, hned jsme se vydali na lanovku. 

Koupili jsme si kartu na lanovky (kartu hosta jsme měli v mobilu už z domova, takže jsme dostali drobnou slevu) a jeli velkou kabinkou první úsek ze Söllu do Hexenwasser. Lanovka nás pobavila, protože se v ní pouští hudba a pak jde v němčině nějaká krátká pohádka. Nám troubili v kabince jeleni, což jsme ještě nezažili. 


Uprostřed kopce se přestupuje na menší lanovku. Je tu dětský vodní park Hexenwasser a údajně nejdelší bosonohá stezka v Rakousku, to jsme si ale nechali na jindy a pokračovali jsme vzhůru. Lanovka měla trochu oflákaná okna, ale i tak dobrá. Končila na Hohe Salve, 1829 metrů nad mořem, nejvyšší kopec tady. Krásný, prakticky kruhový výhled - na bílé vrcholy Kaisergebirge, na zasněžené Taury atd. 
Nahoře zaujme Salvenkirchlein, zvaný také „Johanneskapelle“; nejvýše položený poutní kostel v Rakousku. Je tu i malé dětské hřiště, prolézačka v podobě ležícího obra, pár trampolín. 

Na Hohe Salve se dá přijet ještě i druhou lanovkou z Hopfgartenu. Zaujalo mě, že je bezbariérová (což teda většina lanovek tady) - i tahle dáma na kyslíku s elektrickým vozíkem se do ní dostala bez potíží. O Wilder Kaiser bez bariér víc tady.  

Kolem vrcholu vede krátká vyhlídková "sluneční cesta", ale už se začínalo zatahovat a v dálce pršet. 
Pokochali jsme se, a protože se začínalo kazit počasí, pomalu jsme se spustili zase dolů do Söllu, kam jsme dorazili už s deštěm. 
V podvečer jsem se šla projít Söllem. V kostele byl zrovna koncert, zahrádky byly plné, příjemné město. 
Pár videí:









Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Set piktogramů - nežádoucí chování

Set piktogramů - aktivity do školky