Co má umět asistent?

Čas od času si některé maminky dětí s postižením postěžují, že se na ně dívá jejich okolí přes prsty. Jako na někoho, kdo nic nedělá, je doma a ještě za to bere peníze... Je to ale jen tím, že si dotyční neumí představit, co péče o dítě s postižením obnáší.

Včera jsem na FB zdi jedné známé, která by se ráda vrátila do zaměstnání, narazila na inzerát, ve kterém hledá asistenta k synovi s autismem. Někdo položil dotaz, co taková práce vlastně obnáší.

Tak schválně:

Asistent musí umět rychle běhat. Reagovat během vteřiny na různé akce. Poskytnout první pomoc při náhlém epi-záchvatu. Zvednout 30 kilové dítě, které má v případě vzteku dvakrát tolik. Mít řidičák, aby mohl vozit Jakuba na koně, na plavání a další akce. Být schopen za lopedem rychlou chůzí dát cca 6 km. Umět připravovat ketogenní dietu a kontrolovat její dodržování. Hlídat dítě s mentální úrovní dvouročního dítěte. Být stále ve střehu a tohle vše dělat vlastně najednou :) a ještě mnohem více. Je to náročná, velmi náročná, práce. Jak psychická, tak fyzická. Ale někteří to vidí jako "pohodu" a třeba do toho půjdou. Zatím se tedy nikdo neozval...


Tak kdyby se někdo z okolí Příbrami chtěl stát asistentem, dejte mi vědět, předám kontakt:-)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Set piktogramů - nežádoucí chování

Set piktogramů - aktivity do školky