Okolo Holan a Zahrádek


Zase jeden výlet s Lucií, Martinem a hlavně Jessinou - na tu se Bárt těšil moc. Jen jsme to tentorkát nevychytali s počasím - bylo velké horko, téměř léto (a přitom 21.4.) a my jsme se pohybovali hodně po cestách mimo les a mezi poli...

Sraz byl v Zahrádkách (pamatuje, ne? Básníci a "nás v Zahrádkách učili"), u zámku, který je po požáru v roce 2003 pořád ještě ne v příliš dobrém stavu. Ale na zahradě se činil pán se sekačkou a Bárt byl nadšený.

 
 

Valdštejnskou alejí (vysázena z podnětu Albrechta z Valdštejna někdy po bitvě na Bílé hoře - v současné době je alej tvořená stromy různého stáří, ty nejstarší lípy by měly být staré 250 let) jsme došli brzo Barbořinu mostku a pak na kraj lesa.
 


Odtud jsme zabočili ke kostelu sv. Barbory, jedinému pozůstatku zaniklé obce Mnichov. Už jsme tu kdysi byli s Tomášem, je tu krásně.

 
 
 

Přes obec Borek jsme pokračovali po modré značce k hrádku Jiljov, kde jsem byla poprvé. Bývalá tvrz ze 14. století, v 19. století za hraběte Kounice romanticky upravena. Dnes slouží jako vyhlídka, ze které není nic vidět. Ale pěkné to tu je.

 
 


Pak už nás vedro zmohlo. V Holanech jsme se stavili v hospodě, kde měli ručně psaný jídelní lístek, Bárta to tam ale nebavilo, tak jsme na zbytek osazenstva čekali u rybníka. Holany a okolí, to je místo, kde se odehrává Urbanův Hastrman, tady to mám ráda. Nakonec jsme prošli osadou Rybnov, kousek po silnici a kolem rybníka Jílovka se vrátili na silnici do Zahrádek.

 


 
 

Kvůli vedru trochu náročné, navíc jsem si zapomněla kartu do foťáku, takže foceno jen telefonem.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Set piktogramů - nežádoucí chování

Set piktogramů - aktivity do školky