Dovolená Rakousko - Planai




Rakousko, den 5., hurá, neprší.

Dneska jsme vyrazili nejprve autem do Schladmingu na parkoviště Planai West, pak nahoru lanovkou a potom kyvadlovým busem na Planai (žasnu, co všechno jsou rakouští řidiči autobusu schopni vyjet... Já bych si sem s osobákem netroufla...). Za normálních okolností se jezdí lanovkou přímo z města (parkoviště Planeta Planai), jenže letos v létě je v provozu jen Planai West, z města se staví nová a rozhodně úžasná lanovka, která by měla být v provozu od prosince 2019. 

Nahoře mlha, zima (asi 9 C), ale nepršelo. Bárta překvapivě nadchl Hopsiland - nejvýše položené štýrské dětské hřiště. Já jsem si myslela, že je to spíš pro mrňata, ale jak se ukázalo, zabaví se tam i starší děti. Hned na začátku vedly z kopce obří kuličkodráhy, dřevěnou kuličku za 2 euro jsme si museli obratem koupit v automatu. Pěkný suvenýr. Pak následovala obří klouzačka (neměla jsem lepší nápad, než nechat z ní Bárta pustit tu kuličku - malíček, který kulička trefila, mě brněl až do večera). Pak opravdu vydařená část - vodní prvky. Mlýnky, stavidla, pumpa, k tomu jezírko s lodičkami - škoda, že byla pořád kosa (dětem to ale nevadilo ani trochu). Bartoloměje tu zaujalo pískoviště s velkým vrátkem na řetězu, mě zase toalety označené symbolem zajíce a zaječice - na vysvětlenou: maskotem celého hřiště je zajíc Hopsi, hrdina světového poháru v lyžování v roce 1982. V rámci retro vlny došlo k jeho znovu-oživení. Vynechali jsme prolézačky vytvořené  z vyřazené lanovkové kabiny i obří rolbu - na obou atrakcích řádily příliš živé (rozuměj hlučné) děti. Okruh pokračoval do kopce tunelem, houpačkami, dalšími super klouzačkami, pružinami v podobě sněžných skútrů, klapacími mlýnky na potoce, trampolínami, domečkem, kde se daly hrát deskové hry, objevily se i obří kuželky, cosi jako dětské lanové centrum, boulder a spousta dalších atrakcí, viz přiložený plánek či odkaz na oficiální stránky (tady). Strávili jsme tam docela dost času:-).   


Obešli jsme celý okruh Hopsilandu (1,5 km), obhlédli jsme kabinku nově stavěné lanovky a vydali se na procházku po Panoramaweg. Docela dlouhou zastávku jsme si udělali u plastiky Místo reflexe (má podobu položeného dřevěného kříže vyčnívajícího z vody, dá se po ní chodit, jsou z ní zajímavé výhledy/průhledy, je tu i místo pro odpočinek a rozjímání). My jsme se tu nasvačili a Bárt s tátou pak strávili asi půlhodinku krmením zdejších přemnožených ryb - je tu zákaz rybolovu:-) 


Ryby se přejedly chlebem a my borůvkami, mezitím se vyčasilo, takže nakonec i výhledy. Panoramatická cesta nám trvala asi 40 minut, je to široká cesta, naprosto bez problémů třeba i pro kočárky. Cesta je občas lemovaná cedulkami, které popisují zdejší rostliny (bohužel ale většinou na hodně zarostlých místech, takže se to nedalo moc identifikovat), další zajímavostí jsou jakési motivační citáty či přísloví, které jsou tu na dřevěných destičkách na stromech. Naštěstí v němčině, takže pro mě nedostupné:-)

Došli jsme zpátky do výchozího místa, počkali na autobus, pak se přesunuli na lanovku a v pohodě se zase vrátili dolů. Na to, že počasí bylo všelijaké, se tenhle výlet nakonec docela vydařil.

Kyvadlovka / Lanovka

Pohled na lanovku - kabinka č. 1 měla na sobě namalovaného zajíce, jak Bárt rychle odhalil při čekání.

A to je ten Hopsi, kterého najdete na kopci všude...

 
 
Autobus jsem nevyfotila, tak pohled na historickou posloupnost zdejších lanovek. Nový zázrak pochopitelně nalevo (kabina pro 10 pasažérů).


A tohle je již kuličkodráha. Jednoduchý nápad, a taková paráda. 

 
Ťukec

 
 
Tady kulička ozvučovala kovové trubky, takže "hrála písničku" - "Ještě jednou, mami."

"Trochu jako výtah", říkal Bárt.

Suvenýr, suvenýr...

Vodní svět

Vrátek na pískovišti


Barefoot stezka - moc zima na ni bylo...

Jezírko

Toalety pro holky

Toalety pro kluky

 
 
 
 
Prolézačka ze staré kabinkové lanovky

Poté, co nateče dostatek vody, zajíci popadají...


Obří rolba byla také obsypána dětmi...

 
Cestu lemují i dřevěná zvířata...

 
 
Tady bylo cílem dostat kuličku z bludiště...

Houpačky pro odvážné


Klapací mlýnky

Fotopoint

Trampolína

Domeček pro hmyzáky

 
Odpočinková kapsle

Tunel

 
Trochu se to rozfoukalo...


Dřevěná plastika na úžasném místě v krajině. K 25. výročí lanovek na Planai (1997)

Lavička ve tvaru srdíček, to tady v údolí letí všude..

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rostou...





Výlet se povedl, frčíme domů. 


Bonus - videa: 


























Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Set piktogramů - nežádoucí chování

Set piktogramů - aktivity do školky