Dovolená Rakousko - Dachstein



Rakousko, výlet na Dachstein. Vrchol letošní dovolené vyšel na čtvrtek a opravdu se vydařil. Jediný zádrhel a opravdu zábavná ranní chvilka byla, když jsme bez problémů zaparkovali v podzemním parkovišti Planeta Planai, které je ale kvůli stavbě nové lanovky kompletně uzavřeno:-) Dveře se otevřely, světla se před námi rozsvěcela, ovšem náš výstup z garáží vyvolal všeobecné zděšení:-)
 
Pak už ale vše v pohodě: autobusem pod Dachstein (kvůli Bártovi, který moc nesnáší jízdu autem do kopce a parkování - když jsme viděli tu poslední část cesty, kdy se autobus vyhýbal krávě na silnici, a pak to narvané parkoviště nahoře, byli jsme rádi, že jsme zvolili tenhle způsob přepravy), lanovkou nahoru (pěkných 3,7 C), skywalk, visuty most, vyhlidka, pěšky k chatě Seethalerhütte (2740 m), pak cestou zpět ještě kousek po ledovci na vyhlídku pod Malým Gjaidsteinem. Po třech a půl hodinách nahoře úspěšný sjezd lanovkou, náročný bus (2 řvoucí mimina), procházka Schladmingem, kde kvůli státnímu svátku vše zavřeno a domů:-) Počasí parádní, výhledy pohádkové😎




Takhle pěkné počasí jsem k výletu vybrala:-) A to jsem lístky na lanovku rezervovala už v neděli, bez rezervace to už na Dachstain nejde...



Bus ze Schladmingu se spoustou zastávek cestou - asi 40 min, zdarma se Sommer card.



V lanovce


Jedna z lanovek má i vyhlídkovou plošinu pro asi 15 lidí - bohužel cestou nahoru se na ní nacházelo řvoucí dítě, cestou dolů jsme jeli kabinkou bez vyhlídky. 


První pohled na ledovec


Skywalk







Jdeme na visutý můstek, jediné místo, kde jsme platili - vstup 3 eura dospělý, dítě zdarma. Eispalace (ledový palác) jsme vynechali.




Vyhlídka: schodiště nikam


Dalekohledy, které zároveň ukazovaly popisky  s názvy kopců




Vpravo Malý Gjaidstein


Bárt na sněhu. Byli jsme připraveni - čepice, bundy, teplé boty, ale valná většina návštěvníků vyrazila v kraťasech a triku. Ti potom většinou strávili svůj vyhrazený čas v restauraci nad lanovkou. 






Cesta k Seethalerhütte nám trvala asi 35 minut.


Seethalerhütte - moderní chata postavená v roce 2018.


Před námi Hohe Dachstein



Sněhulák v létě!












Panoramata:-ú



Odbočka z hlavní cesty na Malý Gjaidstein




Dopravní pás zdobený srdíčky


Loudící opeřenci



A frčíme busem domů







Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Set piktogramů - nežádoucí chování

Set piktogramů - aktivity do školky