Dovolená v Rakousku, den 4., Alpinárium Galtür




Rakousko: den 4. Alpinarium v Galtüru 

V noci na dnešek napadl na vrcholech Alp sníh, v údolí pršelo. Co tak dělat v Alpách, když prší? Koupání v interiérech nepřipadá kvůli očekávanému množství lidí v úvahu, ujet někam pryč se nám nechtělo, navíc ani meteoradar nebyl v tomhle ohledu nijak optimistický. 

Takže jediná možnost, muzeum... Unikátní Alpinárium v Galtüru, kde jsme byli včera. Na webu to vypadalo skvěle, v realitě už to taková bomba nebyla.

Je to rozhodně monumentální architektonické dílo, muzeum je součástí 345 metrů dlouhé a 19 metrů vysoké protilavinové zdi, která byla postavena po katastrofické lavině v roce 1999. Pokud nejste pamětníci - lavina se zřítila do údolí 300 km rychlostí, zničila polovinu městečka, vč. míst do té doby považovaných za naprosto bezpečné, zemřelo 31 lidí. V Alpináriu je o tom část expozice, v místním kině vám pustí film, je tu i vzpomínková místnost se jmény obětí. Jinak informace o zdejší přírodě a klimatu, Galtür v historii i literatuře, vcelku zajímavě pojatá zrcadlová expozice.

No upřímně, čekala jsem to trochu zábavnější a interaktivnější...  Pro děti tu toho moc není, jen v prvním patře lezecká stěna (součást kavárny). Nejlepší je střešní terasa (pršelo, tak jsme tu byli sami). Lidí mraky, se Silvretta card zadarmo, roušky. 

Tím jsme zřejmě program dnešního krizového dne vyčerpali a jdeme odpočívat (a vyhlížet lepší počasí).






















Oficiální fotky a web.







Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Set piktogramů - nežádoucí chování

Set piktogramů - aktivity do školky