Za Husou

První letošní sobota - to je důvod vyrazit na výlet. Počasí sice ráno moc nevypadalo, ale přesto jsme nakonec vyjeli. Směr Česká Lípa, Holany. Až do České Lípy bylo počasí kilometr od kilometru horší - mlha, poprchávalo, pak jsme ale dojeli do Zahrádek a vykouklo sluníčko. A na výletě samotném už blankytně modré nebe.
Stará Husí cesta - to bývala kupecká cesta spojující od středověku Dubou a Úštěk. Před pár lety se skupina místních nadšenců rozhodla obnovit, a to bez jakýchkoliv dotací, úsek cesty mezi Dřevčicemi a Skalkou. A aby se obnovená cesta zachovala i pro další generace, vysázeli tady novou alej tvořenou ovocnými stromy. Alej tvoří čtyři páteřní duby a 59 ovocných stromů složených ze 17 starých odrůd jabloní, hrušní, slivoní, třešní a višní (staré odrůdy: jabloně - Boikovo, Cronselské, Sudetská reneta, Smiřické vzácné; hrušně - Lucasova, Boscova lahvice, Williamsova, Clappova máslovka; slivoně - Oullinská renklóda, Stanley, Tuleu Gras, Althanova; třešně - Napoleonka, Karešova, Kaštanka; višně - Morela pozdní, Fanal).
A právě tady začal náš výlet. Bylo sice sluníčko, ale teda bahno... Pak jsme se dostali do lesa a už se šlo líp. Krásná cesta po úbočí skal, vyhlídky. Došli jsme až k Martinským skalám a odsud pak kolem Památníku Járy Cimrmana na Husu. Čekala jsem ji nějak větší. Poslední dvě zajímavosti na trase byly dva převisy - Krápník a Tisícák. A pak už nás mapy.cz vedly cestou necestou. Podle mapy 11 km, podle GPS 12 km.
Výlet to byl skoro jarní.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Set piktogramů - nežádoucí chování

Set piktogramů - aktivity do školky