Celiakie

Celiakie je celoživotní autoimunitní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku (glutenu). U lidí s touto nesnášenlivostí dochází působením lepku k  rozvoji autoimunitního zánětu sliznice tenkého střeva, který vede k destrukci slizničních klků a mikroklků. Následkem toho se povrch tenkého střeva zmenšuje, a tím se snižuje jeho schopnost trávení a vstřebávání živin. V důsledku porušení vstřebávání živin může u nemocného postupně dojít až k rozvratu metabolismu.
í
Bartolomějovi diagnostikovali celiakii poslední prázdninový den... Vyšla nám už i při vyšetření v červnu, ale to jsem pořád ještě doufala, že lidský faktor, chyba testu, nebo tak něco. Jenže i druhý krevní test ukázal vysoké hodnoty typické pro toto onemocnění.  Příznaky nemá žádné, resp. žádné klasické. Průjmy, bolesti břicha, nechutenství - nic. 

Pacient s celiakií však může místo střevních projevů trpět také mimostřevními projevy, jako jsou chudokrevnost, osteoporóza (řídnutí kostí), zvýšená kazivost zubů, afty, porucha skloviny, bolesti kloubů, únava, či duševní obtíže – deprese a úzkost. No, a to už jsou příznaky, které se objevují i u Williamsova syndromu. Bárt má nízkou hladinu železa v krvi (a to já taky), občasnou únavu přičítáme srdeční vadě a úzkosti syndromu.

Jenže existují studie, že se celiakie objevuje u Williamsova syndromu 10x častěji, než ve zdravé populaci (tady). A taky na konferenci v Římě a na semináři v Norsku se o této souvislosti mluvilo.  A protože jsem informovaná matka, tak  jsem požádala naši novou endokrinoložku v rámci všeobecného testování i o test na celiakii. Jen tak, pro formu.... No a co myslíte?  Je to tam...

Málem mě kleplo... Doprčic. Tahle choroba dokáže rozvrátit život rodiny se zdravým dítětem, natož pak s takovým, jako je Bartoloměj. S dítětem, kterému jsme ještě loni mixovali stravu, které neochutná jídlo, které nezná, které jí asi 10 věcí a z toho 9 lepkových...

Objednala jsem brožurky, projela webové stránky celiackých sdružení, přidala se do několika FB skupin, sehnala domácí pekárnu a vyrazila na  velký mezinárodní bezlepkový nákup. V polské Bedrionce, německém Kauflandu a českém Tescu. Věci, které Bárt ji a které mu budu postupně nahrazovat bezlepkovymi: testoviny, kasš, pečivo.


Zůstaňte na příjmu, celiakie je zábava na celý život, tu si s námi ještě užijete... A držte nám palce..

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Set piktogramů - nežádoucí chování

Set piktogramů - aktivity do školky