Kulatý stůl Asistent pedagoga

Dne 7. září 2015 proběhl pod záštitou paní poslankyně Jany Pastuchové v Liberci Kulatý stůl na téma: Asistent pedagoga, úskalí integrace žáků s různými znevýhodněními.




Byla jsem tam pozvána jako rodič, abych ukázala, že integrace může fungovat. A tak jsem přednesla zcela "sluníčkový" příspěvek. Jinak byl ale kulatý stůl pěkně depresivní a poměrně dlouho jsem se z něj vzpamatovávala (a to mám pocit, že už jsem vcelku otrlá a dost snesu...).




Tak tedy z mého "rodičovského pohledu":


Z vystoupení kraje a poradenských zařízení víceméně vyplynulo, jak jsme my rodiče dětí s postižením sobečtí, protože tím, že ty děti cpeme do normálních škol, ukrajujeme už z tak malého koláče peněz a jak k tomu vlastně přijdou ty zdravé děti, které nikoho nezajímají... Oni nás sice jako lidsky chápou, ale ...

Kraj argumentuje zvyšujícími se počty asistentů, leč vzhledem k tomu, že je momentálně babyboom a do škol nastupují silné ročníky dětí, není to žádná zásluha. V Česku se dle statistik rodí ročně kolem 4% dětí s nějakým zdravotním problémem, tak pokud jde do školy víc dětí, je mezi nimi i víc dětí, kteří podporu potřebují. Co se týče systému přidělování podpory, bylo ze všech vystoupení vidět, že systém prakticky neexistuje. Existuje tu několik variant, jak se k penězům dostat, žádnou z nich ale prakticky nemohou ovlivnit rodiče, je čistě na vůli škol, zda budou aktivní a obětují volný čas a energii na vyplňování žádostí o granty a administrací projektů, nebo dítě "hodí přes palubu". Ze strany kraje žádná snaha nějak systémově tuto otázku řešit.











Pokud se podíváte na udělené souhlasy se zřízením funkce asistenta pedagoga na tenhle rok (http://www.edulk.cz/P%C5%99%C3%ADsp%C4%9Bvky/tabid/72/EntryId/3711/Seznam-asistentu-pedagoga-s-pridelenym-souhlasem-KU-LK-na-skolni-rok-2015-2016.aspx), tak tam je sice souhlas se zřízením 177 pozic asistentů (objem prostředků 4 miliony korun, loni 3,7 mil Kč), ale na 50 z nich kraj nepřidělil ani korunu financování a na dalších 30 jsou to prostředky od 1-20 tisíc Kč na celý rok, což jsou částky, které odpovídají několika málo hodinám asistence týdně.


Korunu všemu dalo závěrečné vystoupení emočně labilní paní radní pro školství, které ani není možné komentovat.



Pár příspěvků tam bylo pozitivnějších, hlavně ze strany škol, které úspěšně integrují, považují to za dobré a přínosné, leč podpory se jim nedostává. O podporu ředitelé a ředitelky škol volali, ale zjevně klepali na špatné dveře. Úředníci z kraje doporučili zkusit jiné možnosti financování - třeba evropské fondy (to ty ředitelky malých školek určitě zvládnou), granty MŠMT (jsou na sociálně znevýhodněné, pro soukromé a církevní školy, ale na kalendářní, nikoliv školní rok) anebo se domluvit s úřadem práce a sehnat si asistenty tam (bez kvalifikace). Krajský úřad víc peněz nemá, mít nebude a vůbec. Kraj (jako samospráva) vyhlásil ještě dodatečné grantové řízení, do kterého dá 2 miliony, ale vyhlásil ho na konci srpna, uzávěrka přihlášek je v půli října, administrace do konce roku...

Na jednotlivé příspěvky se můžete podívat tady.






A ten můj si prohlédněte celý:-)
































Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Set piktogramů - nežádoucí chování

Set piktogramů - aktivity do školky