Klub rodičů rané péče Liberec: Alternativní přístupy v rehabilitaci

V pondělí 2.5. se konal Klub rodičů rané péče Liberec, tentokrát na téma Alternativní přístupy v rehabilitaci. Hostem byla paní Zuzana Hrušková, která momentálně spolupracuje s firmou Sarema Liberec s.r.o., měla by v nejbližší době začít působit na rehabilitaci v Jedličkově ústavu, kterou právě Sarema provozuje.

Paní Hrušková se fyzioterapií a rehabilitací postižených a předčasně narozených dětí zabývá cca 20 let. V posledních letech působila v Saudské Arábii, kde fungovala jako osobní terapeutka postižené 4 měsíční holčičky (mikrocefalus, epilepsie) - na základě této zkušenosti dle svých slov konečně pochopila situaci maminek, které cvičí s vlastním dítětem 4-5x Vojtovu metodu a ještě se k tomu snaží zvládnout domácnost, rodinu, další děti...

Přednáška se zabývala hlavně praktickými otázkami při použití akupresury, synergické reflexní terapie a při kraniosakrální terapii. Jako figurantka se pro praktické ukázky se výtečně osvědčila malá Adélka, která dorazila na přednášku s maminkou a netušila, jak velký úkol ji tu čeká. Metoda kraniosakrální terapie byla předvedena na mamince-dobrovolnici.




"První pomoc" akupresourou
- posílení funkce ledvin - bod na chodidle nohy, na příčné klenbě mezi palcem a ukazovákem - vždy stimulace v podobě držení cca 10 s
- jaterní 3 - naproti, nahoře na nártu mezi 1. a 2. palcem
- posílení imunity - položit ruku na koleno, bod na který ukazuje prsteníček je žaludek 36 (používá se i na moxování) - stimulovat, klidně obě nohy najednou
- někdy souvisí bolest hlavy a studené nohy - zahřát nohy teplou koupelí, masáží, úleva od bolesti
- stimulace tlustého střeva - na ruce bod mezi palcem a ukazovákem
- první pomoc při epilepsii - bod pod nosem
- rýma - dva body u kořene nosu
- kašel - jaterní 3
- plíce - akupresurní body pod klíční kostí
- žlučník - konec trapézy
- močový měchýř - bod pod kolenem a uprostřed lýtkového svalu

Synergická reflexní terapie (SRT)
Paní Zuzana Hrušková je vyškoleným terapeutem Institutu Synergické reflexní terapie (zaštiťuje paní Renata Vodičková, která pořádá i kursy pro rodiče dětí s postižením - viz http://www.isrt.cz/). V Liberci SRT provádí SAREMA Liberec s.r.o, Relax hotel Zlatý lev, web: http://www.sarema.cz/ (odtud také pochází popis metody).



SRT je samostatný terapeutický koncept, vyvinutý ortopedem a traumatologem Dr. W. Pfaffenrotem pro terapii a prevenci následků mozkových pohybových poruch a dalších neuro-ortopedických diagnóz.

Synergii lze definovat jako navzájem se podporující účinky užitých jednotlivých léčebných manuálních technik, které mají globální působnost na téměř všechny tělní systémy a orgány. SRT je léčba doplňková a pro rehabilitaci podpůrná. Svou významnou úlohu hlavně plní v předcházení a zmírňování důsledků výše zmíněných diagnóz.

Užité techniky: akupresura, myofasciální technika, masáž reflexních zón, mobilizace a korekce patologického postavení páteře a končetin.

Indikace: dětská mozková obrna, opožděný psychomotorický vývoj kojenců, centrální mozkové příhody, chronické bolesti hlavy a zad, skoliózy, hyperaktivita, rehabilitace po frakturách končetin a další neurologické a ortopedické diagnózy.

Jedno kompletní ošetření trvá 15 - 30 minut. Jeho opakováním 5 - 10 dní v jednom bloku je dosaženo kumulativního efektu. Denní aplikace SRT umožní ukládat do paměti pozitivní bezprostřední reakce tak, že výsledek se udrží několik týdnů až měsíců. Tento blok je nutné opakovat dle stupně postižení 3-5krát do roka. V průběhu aplikace SRT se doporučuje nepřerušovat dosavadní rehabilitaci.

Při terapii klient nemusí vykonávat žádnou aktivitu, průběh ošetření není závislý na jeho věku a mentální vyspělosti, reakce na ošetření je většinou velmi pozitivní.

Kde v Liberci? Sarema Liberec s.r.o., Relax hotel Zlatý lev. Pouze za přímou platbu. Děti do 13 let platí 250 Kč za jedno sezení, děti od 14 let platí 300 Kč za jedno sezení (cca 30 minut, doporučeno 5-10 sezení).

Kraniosakrální terapie (CST)

Kursy kraniosakrální terapie pořádá pan Giovanni Conchin (Ital) v Dolním Podluží (nedaleko České Kamenice) - více viz na http://www.kraniosakralniterapie.cz/

Kraniosakrální terapie je jemná neinvazivní doteková manipulační technika, která se řadí mezi alternativní terapie celostní medicíny. Tato metoda pomáhá odhalovat a napravovat nevyváženosti kraniosakrálního systému (CSS), které mohou být příčinou smyslových, motorických či neurologických dysfunkcí. CSS je složen z membrán a mozkomíšní tekutiny, která obklopuje a chrání mozek a míchu. Tento systém se táhne od lebečních kostí (kranium) až po kostrč (sakrum).

CST může posílit autoregulační systém jedince a optimalizovat nebo dokonce normalizovat pravidelný cyklický rytmus CSS. Tak pomáhá optimalizovat funkce centrální nervové soustavy.

Indikace: všeobecně CST pomáhá u onemocnění, do kterých patří poruchy senzorické, motorické, neurologické a různé psychické dysfunkce - např. bolesti hlavy a krku, migrény, epilepsie, hyperaktivita, poruchy soustředěnosti, chronická únava, těžkosti s koordinací pohybu, retardace vývoje, atd.

Průběh ošetření je klidný, jemný a bezbolestný. Klient si v pohodlném oblečení lehne či sedne na lehátko. Doba ošetření se pohybuje u dospělých 30 - 60 minut, u dětí 10 - 40 minut. Počet terapií je individuální.

Kde v Liberci? Sarema Liberec s.r.o., Relax hotel Zlatý lev. Pouze za přímou platbu.

V rámci přednášky se diskutovala možnost použití terapií pro děti s epilepsií (vhodné konzultovat konkrétní postup s neurologem), zkušenosti s dětmi s hyperaktivitou (SRT se osvědčila v kombinaci s dalšími postupy, "zvykání" na terapii ale trvalo nějakou dobu). Dále jsme se obecně zabývali otázkami správného držení těla, zklidňování a správnému držení kojenců, využití Vojtovy metody u starších dětí s DMO apod. Myslím, že to bylo užitečné dopoledne a řada maminek možná využije i nabídku konzultace možných metod rehabilitace u svých dětí (ordinace Jedličkův ústav, tel. 724 81 35 67 Zuzana Hrušková).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Set piktogramů - nežádoucí chování

Set piktogramů - aktivity do školky