Štědrodenní výlet na novou rozhlednu Špička

Skoro každý rok, tedy pokud jsme zdraví a není nějak extrémní počasí, vyrážíme na Štědrý den na výlet. Pěkně to uteče a ještě se vyvětráme. 

Letos padla volba do stejného směru jako loni, na Smržovku. Tentokrát jsme ale jeli kvůli epidemické situaci autem. Zaparkovali jsme u Dolního nádraží ve Smržovce, po žluté jsme sešli k hlavní silnici a pak po modré jsme pokračovali okolo školy, Památníku válek, kostela sv. Petra a Pavla, hřbitova k tanvaldskému autocampu. Po modré značce Tanvaldského okruhu jsme pokračovali dál do jižního sedla Špičáku, odkud vede neznačená cesta na vrchol Malého Špičáku (678 m. n. m.), kde byla letos na podzim otevřena nová rozhledna Špička. Autory jsou libereční Mjolk architekti, rozhledna má tvar nerezového UFA, resp. nerezového bobu. Vylézt na ní není úplně triviální, pokud máte závratě a neradi lezete po žebříku, tak se tomu raději vyhněte (jako náš Bartoloměj). Výhled na tanvaldské sídliště Výšina, na Albrechtice. 

Z rozhledny jsme pokračovali po neznačené cestě podle map.cz k začátku bývalé bobové dráhy. Teď je tu v jejich zbytcích postavena ambiciózní bikerská dráha, no, podle mě tu chybí plošina pro záchranářský vrtulník. Asi bych tu ty závody ani nechtěla sledovat. Bobová dráha je ale každopádně zajímavá technická památka. Teď po sezóně tu naštěstí na kole nikdo nesvištěl, takže jsme se v bývalém korytě mohli projít až do cíle. Nedaleko od něj je tanvaldské sídliště Výšina, pod kterým je malý lyžařský vlek. Bárta zaujal, nicméně protože není sníh, nemůžeme posoudit, jak to tady funguje. Od sídliště jsme sestoupili kolem kaple sv. Anny dolů k říčce Kamenici a pomalu se vrátili k autu. Trasa měla asi 5,5 km a byla to vcelku příjemná procházka. 


















































Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Set piktogramů - nežádoucí chování

Set piktogramů - aktivity do školky