FEWS tábor v Anglii

Letošní tábor pro dospělé a dospívající lidi s Williamsovým syndromem byl úplně atypický. Nekonal se v létě, ale v květnu, netrval týden, ale jen tři dny a nebyl to jen tábor, ale velká akce spojená s konferencí a setkáním britských willikovských rodin. Co bylo ale nejdůležitější pro mně? Že jsem se ho v roli doprovodu zúčastnila:-)
Do Skegness, přímořského letoviska na východě Anglie, jsme vyrazili ve čtyřech, resp. v pěti. Na tábor jeli willíkovští kluci Martin s Tomášem, doprovod jsem byla já a Martina, na konferenci s námi pak jela Tomášova sestra Lenka. Akce to byla vyvedená:-)



Termínově jsme se totiž trefili do královské svatby. A tak nás siluety Harryho a Megan provázely celým víkendem. Fotili jsme se s nimi, na letišti v Manchestru jsme dokonce vyráběli mezinárodní dárek, koláž:-) V Manchestru jsme ostatně strávili po našem příletu většinu odpoledne - čekáním na další evropské výpravy. Britští organizátoři to ale nepodcenili, takže tu byla spousta zábavy, jídla, hrály se oblíbené písničky všech účastníků (vč. Stínu katedrál s panem Neckářem, jak si přál Martin:-)












Druhý den už na nás čekal Butlins - zábavní park a rekreační místo na pobřeží Severního moře, místo, které zažilo největší slávu někdy ve 30. letech minulého století. Takový trochu český Mácháč... Jezdí sem lidové vrstvy, čekají tu na ně turistické atrakce, suvenýry, show s Teletubbies a dalšími animovanými postavičkami, pouťové atrakce... Docela jsme koukali:-)












Součástí víkendu byla i konference věnovaná Williamsově syndromu. Té se za nás zúčastnila Lenka, my jsme měli možnost nahlídnout na pár přednášek, podívat se, jak tu funguje systém konzultací, jaké propagační předměty britská Williams syndrome foundation nabízí. Lenka si z přednášek dělala pečlivé zápisky, článek pak vyjde v podzimním Willíkovském občasníku.





Součástí nabídky pro rodiny byl i Senzorický autobus - taková kombinace Snoezelenu a učebny na podporu smyslů a kognitivního rozvoje.






Po prohlídce Butlins jsme vyrazili do Skegness navštívit místní zoo s rezervací lachtanů a motýlí expozicí, ochutnali jsme fish and chips a udělali si příjemné odpoledne na pláži (na pláži Severního moře:-)



















Večer pak byla diskotéka, kterou si užili hlavně kluci:-)
V neděli jsme pak dopoledne vyrazili do zdejšího bazénu, dobré to bylo.






Odpoledne jsme se pak věnovali užívání zdejších atrakcí a mezinárodnímu turnaji v bowlingu.










Následovalo setkání s britskými rodinami a společné BINGO!:-)


Na závěr pobytu nás pak čekala show s písničkami Eltona Johna.



V pondělí se už ráno všechny výpravy přesouvaly na letiště a nám, byť to letělo až odpoledne, nezbylo než jet taky. Takže den strávený na letišti v Manchestru korunovaný tím, že nám 5 minut před odletem pilot ohlásil, že letadlo má poruchu a že budou hledat nové... Naštěstí našli, takže jsme odletěli jen s asi 90 minutovým zpožděním:-)



Měli jsme krásné počasí, přímo blue sky, užili jsme si královskou svatbu, kterou tu tu tenhle víkend žilo, kluci se potkali s Willíky s dalších zemí, vč. těch, které znají už z minulých pobytů, všichni jsme si procvičili angličtinu, poznali britskou kuchyni, no prostě báječně jsme si ten víkend v Anglii užili. Díky!

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Set piktogramů - nežádoucí chování

Set piktogramů - aktivity do školky