Jóga pro děti s postižením - 2. lekce

Po dvou týdnech jsme opět vyrazili za Petrou na jógu pro děti s postižením. Bartoloměj fungoval úplně skvěle! Mrkněte na videa a přečtěte si, co napsala na svém FB sama Péťa:

Petra Fridrichová - jóga terapeut dětí s postižením
Po čtrnácti dnech mě dneska poctil svou návštěvou Bárt s maminkou - zatím jsem neměla tu možnost zjistit, kdo s koho - prý byl téměř vždy terapeuty honěn po místnosti a nejen výsledek, ale ani průběh terapie vůbec nebyl zaručen.
Měla jsem tu čest cvičit krásně spolupracující dítě - jako by se po první lekci v józe úplně "otrkal", jako by věděl, že se musí zklidnit.
Poslouchal na slovo, lekci přerušil cca jednou.


Nicméně, tahle fotka krásně znázorňuje několik momentů, které v Yoga for the Special Child sledujeme:

1. KONTAKT
- slovy: Bártovi vysvětluji, co uděláme, jak to uděláme, proč to uděláme zrovna tak, a ne jinak - musí to vědět, aby mohl začít vnímat hranice svého těla a jeho možnosti
- fyzicky - cítit tělo jako celek, to je náš cíl. Proto je ze začátku, není-li dítě stoprocentně schopno samostatně cvičit, nesmírně důležité ho k tomu celistvému prožitku dovést. Kam a kdy přesně položit ruku, kde ji jen klást, kam přitlačit - to vše v YFSC musíme vědět a dítěti poskytnout jen tu podporu, která je nezbytně nutná, aby bylo maximálně samostatné :-)

2. POLOHA: Cílem jógy není pohyb. Cílem je poloha a zaujetí polohy pohodlně. Téměř pro každého člověka je náročné zaujmout a držet polohu - ať už je to stoj, sed, nebo dokonce leh.
Souvisí úzce s emocemi, s dechem, ale především s myšlenkami, s motivací. Proto mnoho času strávíme prací s koncentrací, výukou sebezklidnění a korekcí dechu. To vše předchází samotným asánám, které teprve potom můžeme cvičit s maximální momentální dovedností :-)

Bárt si dnes vedl naprosto skvěle. Bravurně zvládal i pranayamu, a že dechová cvičení nejsou nic příjemného ani pro nás, dospělé a "zdravé" - a instruktory! :-)
Velmi mile překvapil, já mu fandím! :)
díky!

Om shanti shanti shanti












Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Set piktogramů - nežádoucí chování

Set piktogramů - aktivity do školky