Dentální zdraví u Williamsova syndromu

Dentální zdraví u Williamsova syndromu – Stefan Axelsson, PhD., TAKO - národní centrum pro orální zdraví a vzácné nemoci, seminář pro rodiny dětí s Williamsovým syndromem, Frambu, Norsko, 7.6.2016
Poznámky ze semináře:
TAKO je jedno z devíti norských center, které se nějakým způsobem zabývají vzácnými onemocněními, TAKO se specializuje na dentální zdraví. V TAKU působí interdisciplinární tým, jeho součástí je 7 specialistů (3 dětští stomatologové, 1 protetik, 1 rentgenolog, 2 ortodontisté), 1 obecný zubař, 3 logopedi a 1 fyzioterapeut (+ střední zdravotnický a administrativní personál). Řeší tu otázky obecně spojené s pusou – zuby, jídlo, sání, svalové napětí, postavení čelistí…


Literatura o Williamsově syndromu: mezi roky 1966-2013 eviduje databáze MedLine celkem 1602 článků o Williamsově syndromu, z toho je 56 článků věnováno zubům a dentálnímu zdraví, z toho 15 článků je možné označit za užitečné.
Dentální problémy u WS:
  • Výzkumy ukázaly, že vysokému procentu lidí s Williamsovým syndromem (více než 40 %) chybí jeden nebo více trvalých (druhých) zubů. Ve výzkumu, který prováděl dr. Axelsson, chybělo 12 % lidí s Williamsovým syndromem více než 6 zubů (v obecné populaci max. 1% lidí).
  • Mnoho lidí s Williamsovým syndromem má neobvyklou velikost zubů (zuby jsou menší cca o 6 – 8 % oproti běžné populaci), neobvyklý je i tvar zubů a velké mezery mezi zuby.
  • Kvůli tvaru a velikosti čelisti a špatnému postavení zubů vůči sobě navzájem má řada lidí problém s jídlem a kousáním (až 50 %), 65 % dětí s WS spí s otevřenou pusou.
  • Problémem jsou i časté kazy - výzkumy ukazují, že většina lidí s Williamsovým syndromem je schopná si správně čistit zuby, cca 13 % lidí ale není schopné si zuby čistit a ošetření zubů lékařem nezvládne. Od narození je vhodné trénovat motoriku úst, návštěva zubaře se doporučuje poté, co naroste první zub.
  • S návštěvou zubaře se pojí řada problémů – úzkost, hyperakuzis - přecitlivělost na zvuky.
  • Mnoho dětí je má přecitlivělá ústa na dotek a snížený svalový tonus, což může mít vliv jak na jídlo, tak na rozvoj řeči.
  • Velké problémy jsou s přechodem do dospělosti – změna stravovacích návyků, osamostatnění a s tím často spojené snížení hygienických návyků, někdy problém vyhledání vhodného zubaře pro dospělé.
  • V souvislosti s ošetřením zubů je nutné řešit i otázky celkové narkózy (riziko u lidí s WS) nebo příp. utlumení prostřednictvím sedace.
  • Pro děti a lidi s Williamsovým syndromem je vhodné, aby zubaře (anebo třeba jen zubní hygienistku) navštěvovali pravidelně, cca 3-4x ročně – aby si na ošetření zvykli a aby byly jejich zuby a případné dentální zákroky pod dohledem.
  • Velkým přínosem může být i práce speciálního klinického logopeda (otázky příjmu potravy), příp. i fyzioterapeuta.
  • Dudlík a zuby? Dudlík ano, není problém, hlavně se vyvarovat palce v puse (ovlivňuje postavení zubů).
  • Zubní implantáty a lidé s WS – je to možné, může řadu problémů vyřešit.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Set piktogramů - nežádoucí chování

Set piktogramů - aktivity do školky