Konference Williamsova syndromu v Římě

V polovině října 2015 se v Římě konala konference Harmonise Williams syndrome in Europe, které se za Willíka zúčastnila i já:-). Konferenci pořádala italská společnost Associazione Italiana Sindrome Di Williams v nádherném prostředí Lateránské univerzity.

Akce byla uspořádána na počest 15. výročí založení FEWS - Evropské asociace Williamsova syndromu. Konference se zaměřila na nejnovější výsledky molekulární biologie a na klinické, neuro-psychologické, terapeutické a endokrinologické aspekty Williamsova syndromu. Přednášky byly moc zajímavě, většina z nich byla v angličtině, ev. v italštině. Spousta nových poznatků o Williamsově syndromu, o tom, na co se zaměřuje výzkum, o pokusech na myších, které by třeba mohly v budoucnu řešit některé problémy s Williamsovým syndromem spojené (vysoký krevní tlak, kognitivní úroveň). Hudba budoucnosti, ale proč ne? Za posledních dvacet let se věda dostala strašně daleko...

Účastníky pozdravil prostřednictvím Monsignora Franca Camalda i papež František. Jednotlivé členské organizace FEWS měly příležitost k prezentaci vlastní činnosti prostřednictvím vystoupení před plénem nebo vystavením posteru.

Součástí konference bylo i celodenní setkání rodin vychovávajících dítě s Williamsovým syndromem v zábavním parku Riva dei Tarquini v Tarquinii, kde byl prostor i na sdílení rodičovských zkušeností (toho jsem se ale nezúčastnila, letěla jsem do Říma opravdu jen na otočku..:-( Ale alespoň půldenní prohlídku centra jsem zvládla:-)

Všechny prezentace a videozáznamy z konference najdete na stránce https://hwsie.aisw.it/, v rubrice Proceedings of the conference.

Potkala jsem se tu po čase s Katkou Jariabkovou ze slovenské společnosti, z Pogányiovci z maďarské společnosti, poznala řadu dalších zajímavých lidí, bylo to prima. Děkuji italské společnosti Williamsova syndromu za organizaci a pozvání na tuto velmi zajímavou a užitečnou akci.

Pár fotek, doufám, že se časem dostanu i k přeložení některých zajímavých prezentací....


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Set piktogramů - nežádoucí chování

Set piktogramů - aktivity do školky