Font Dyslexie

Experimentuju:-) Bárt se ve čtení stále lepší a lepší (budu sem muset zase dát nějaké to video), ale pořád se mu některá písmena pletou, stejně tak si nedává pozor na diakritiku. A samozřejmě porozumění, na tom musíme zapracovat.

Ale k těm pletoucím se písmenům mě něco napadlo - onehdá jsem někde narazila na speciální písmo pro dyslektiky. Vymyslel ho před pár lety jeden holandský grafik, který je sám dyslektik. Rozhodl se, že vytvoří font, který jemu podobným lidem čtení o trochu ulehčí. Založeno je to na myšlence, že latinka má řadu písmen velmi podobných - typicky b, d, p, q nebo c a e. Zatímco většina lidí tahle písmena rozlišuje bez problémů, dyslektikům (a nejen jim) se maximálně pletou. A tak Christian Boer vzal písmeno po písmenu, některým lehce změnil sklon, prodloužil či zkrátil nožičku, dalším zase jinak zakřivil horní část, ztučnil dolní části pismen, aby pomohl očím udržet linii, nastavil i šířku mezi písmeny ve slově i na konci věty. A vzniklo z toho písmo - font nazvaný Dyslexie.







Na wikipedii se píše, že se zatím přínosy písma nepodařilo ověřit na větším vzorku respondentů (https://en.wikipedia.org/wiki/Dyslexie), ale když si přečtete některé nadšené ohlasy ze strany rodičů na stránce tomuto projektu věnované (a la "dítě poprvé v životě přečetlo text plynule a bez chyby"), řeknete si - proč to nezkusit? Pro domácí použití je možné font stáhnout zadarmo (rozdíl je pro použití ve školách, firmách a pro publikování v tomto fontu, tam už nějaké poplatky jsou).

A tak jsem stáhla, nainstalovala a vyzkoušíme. Zatím jsem v tom Bártovi začala psát jeho deník (už asi měsíc mu každý den do školy tisknu text o tom, co dělal předchozí den - aby četl něco, co mu bude blízké a čemu bude rozumnět - čítanka pro 2. ročník ZŠ mě totiž docela vyděsila...).

Písmo na ukázku:





Pokud Vás zaujalo, mrkněte na to a třeba taky vyzkoušejte. Dám vědět, jestli se Bártovi přestala v tomhle fontu písmena plést:-)

https://www.dyslexiefont.com/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Set piktogramů - nežádoucí chování

Set piktogramů - aktivity do školky