Setkání aliance Rodiče za inkluzi a seminář pro rodiče

Ve středu 18.3.2015 se konalo setkání aliance Rodičů za inkluzi v hotelu Prokopka v Praze na Žižkově, na které navázal seminář pro rodiče dětí, které budou v nejbližší době nastupovat do mateřských či základních škol.

V úvodu Kamila Mertová a Pavla Baxová přivítaly příchozí a objasnily historii vzniku aliance Rodiče za inkluzi. Karin Marques pak představila Nadaci Open Society Fund, která Rodiče za inkluzi dlouhodobě podporuje a která i setkání organizačně zajišťovala. Hana Kubíková informovala o vzniku webové stránky www.rodicezainkluzi.cz a o FB diskusní skupině Rodiče za inkluzi. Dále byly prezentovány dosavadní aktivity aliance (reakce na prohlášení prezidenta Zemana, tisková konference a mediální výstupy při vzniku aliance, otevřený dopis premiérovi k novele školského zákona) i plánované akce (setkání se zástupci poradenských zařízení plánované na květen 2015). Následoval prostor pro jednotlivé účastníky, kteří prezentovali své příběhy a problémy, se kterými se při integraci/inkluzi svých dětí setkávají. Tato část setkání byla velmi zajímavá, často emotivní, vždy ale inspirativní.

Po obědě následoval seminář pro rodiče, který vedly Pavla Baxová a Veronika Doležilová: Praktické právní minimum při zajištění asistenta pedagoga pro dítě se speciálními vzdělávacími potřebami, po něm byla velmi obsažná diskuse.

Setkání aliance Rodiče za inkluzi a následného semináře se zúčastnilo celkem 27 účastníků, mezi nimi byla i jedna maminka zdravého dítěte, která se o inkluzi zajímá, což všichni přítomní velmi ocenili. Své zástupce zde měly tyto neziskové organizace: Rytmus, Willík - sdružení rodičů a přátel dětí s Williamsovým syndromem, Modrá beruška, Podejte nám ruku, Ovečka Vsetín, Apla Vysočina, CID.

Děkujem Nadaci Open Society Fund Praha za podporu a poskytnutí prostor pro konání tohoto setkání.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Set piktogramů - nežádoucí chování

Set piktogramů - aktivity do školky