Pacientská akademie: seminář Fundraisingu

Po delší době jsem se vydala seminář, který pro pacientské organizace pořádá Asociace inovativního farmaceutického průmyslu. Celého běhu Pacientské akademie jsem se zúčastnila před třemi lety (2012-2013) a bylo to hodně inspirativní (a hodně časově náročné). Letos chodí na kursy kolegyně Lenka Kratochvílová, já jsem si dnes byla osvěžit znalosti z fundraisingu.

Myslím, že řadu věcí už se mi podařilo ve Willíkovi implementovat, ale i tak bylo fajn si to poslednout znovu, a to od vcelku renomované lektorky.

Ing. Jana Ledvinová

Ing. Jana Ledvinová spoluzaložila a mnoho let vedla sdružení Tereza a podílela se na rozvoji dalších organizací (ICN, Pavučina). V průběhu posledních 20ti let pracovala jako poradce a školitel pro řadu státní, nevládních i privátních institucí v těchto oborech:
- fundraising, marketing a dlouhodobý rozvoj zdrojů
- rozvoj a management lidských zdrojů 
- strategické plánování a krizový management
- lobbing, advokacie a rozvoj partnerství.
Kromě České republiky působila v Arménii, Ázerbájdžánu, Bosně a Hercegovině, Bulharsku, Bělorusku, Estonsku, Gruzii, Holandsku, Jordánsku, Maďarsku, Moldávii, Polsku, Rumunsku, Rusku, na Slovensku, ve Slovinsku, v U.S.A. a Velké Británii. 
V současné době pracuje pro České centrum fundraisingu (www.fundraising.cz) , kde se jako konzultant a školitel zabývá rozvojem zdrojů občanského sektoru ve východní a střední Evropě.

Baví mě, když si z kursu odnáším tipy - kde to dělají dobře, kde se inspirovat atd.
Takže - dnes mě zaujalo:
Grand Prix Kachniček - http://www.gpkachnicky.cz/
Moc pěkná akce, kterou dělají dámy ze soběslavské rané péče I MY - koupíte si kachničku, v Soběslavi se Vám o ní hezky starají a v červnu ji vezmou na závody. No a vy doufáte, že v každoročním závodě na potoce vyhrajete. A i když Vaše kachnička nedoplave mezi prvními, nemusíte zoufat, výtěžek akce je  využit na zajištění terénních služeb pro rodiny dětí s postižením (prostřednictvím I MY, o.p.s.) a lidi s autismem (prostřednictvím APLA JC).
Co myslíte, kdopak si dneska koupil kachničku?:-)

Už klasika - Dobrý anděl.
Na Slovensku vymyslel Andrej Kiska (já chci taky takového prezidenta... ach jo..), v Česku byl mezi spoluzakladateli můj nejúspěšnější spolužák z gymplu Honzík... Dělají to dobře, kluci a je fajn, že tu  něco takového funguje.

Další zajímavá stránka: Brontosauři v Himalájích
Brontosauři v Himálajích jsou pobočným spolkem Hnutí Brontosaurus a šíří misi Hnutí Brontosaurus v Malém Tibetu - staví a podporují tu školu pro děti. Moc pěkné stránky - můžete s nimi do Himalájí vyrazit jako dobrovolník, na dobročinný kurs budhismu anebo přispívat z domova.
Je to zvláštní, ale na dnešním semináři se o budhismu mluvilo skoro stejně dlouho, jako o fundraisingu:-)


Spolu dětem: Zajímá Vás, jak fungují dětské domovy, co je trápí a co potřebují děti, které v nich vyrůstají? Vítejte ve Spolu dětem! V rámci tohoto projektu pak fungují stránky http://www.sance.cz/,  kde můžete dětem z dětských domovů splnit přání, které podporuje jejich vzdělání a osobní rozvoj, který jim pomůže v jejich budoucím životě -  děti potřebují pomůcky a vybavení na učební obory, jazykové kurzy, nádstavbové kurzy, pomůcky do školy, kroužky apod.
Přijde mi to smysluplnější, než takové ty předvánoční akce typu Strom splněných přání... Hlavně nemusíte ten dárek na poslední chvíli shánět, stresovat se, že nestihnete zabalit a dopravit zpátky pod strom...:-)


Pro oživení i pár videí
Loňský video hit s Jeanem-Claudem Van Dammem a Volvem hezky napodobilo o.s. Rámus, které pracuje s lidmi s handikepy.
"Vytváříme platformu pro společné setkávání a aktivní využívání volného času mladých lidí s postižením i bez něj"


Trocha ekologie a deštných pralesů: Následuj žábu

Herec Marek Daniel lobbuje pro Asistenci prostřednictvím prokrastinace - to jsem znala, ale je to vcelku vtipné.


Materiály ke všem kursům Pacientské akademie se dají stáhnout na stránkách Pacientské akademie, musíte se tam ale (myslím) zaregistrovat.
Konkrétně Fundraising od Jany Ledvinové je ale třeba ke stažení i jinde, třeba na stránkách fundraising.cz: http://www.fundraising.cz/wp-content/uploads/2014/12/skripta_profesionalni_fundraiser_RA.pdf

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Set piktogramů - nežádoucí chování

Set piktogramů - aktivity do školky