Vznikla aliance Rodičů za inkluzi

Jsem ráda, že jsem se stala součástí:-)


Nově utvořená aliance Rodiče za inkluzi se dnes představila odborné i široké veřejnosti za velké účasti rodičů i zájmu médií. Jedná se o neformální platformu spojující rodiče dětí, které vyžadují ve vzdělávání nestandardní přístup, ať již kvůli svému zdravotnímu handicapu či sociálnímu znevýhodnění své rodiny. Rodičům těchto dětí byla většinou doporučována praktická nebo speciální škola, oni si však přáli, aby jejich děti vyrůstaly a žily v normální většinové společnosti. A z vlastní zkušenosti již vědí, že je to možné.

Základním principem inkluzivního vzdělávání je společná třída pro všechny při respektování toho, že cílovou laťku má každý nastavenou jinak vysoko. Pokud má postižené či znevýhodněné dítě možnost setkávat se s nehandicapovanými vrstevníky, naučí se překonávat překážky, prosazovat svoje názory a rozhodovat o svém životě.

„Jsem přesvědčená, že v normální škole se toho Bartoloměj naučí víc, hlavně v sociální oblasti. Naučí se komunikovat se spolužáky, od zdravých dětí spoustu věci odkouká, získá sebevědomí a jistotu, že někam patří,“ říká Hana Kubíková, maminka osmiletého chlapce. Na druhé straně tzv. zdravé děti, které jsou od předškolního věku zvyklé na každodenní kontakt s vrstevníky s různým druhem handicapu, berou společné soužití jako samozřejmou věc. Učí se komunikovat, rozvíjet sociální cítění, empatii, řešit problémy.

Rodiče, kteří se rozhodnou poskytnout svým znevýhodněným dětem vzdělání v běžné škole, však potřebují výraznou podporu. Potřebují znát příběhy ostatních rodičů, kteří řeší nebo řešili stejné trable, a které provázelo stejné váhání. Potřebují poradit, kde hledat potřebné informace, a jaká jsou vlastně jejich práva. I proto vznikla společná iniciativa Rodiče za inkluzi. „Jsme si vědomi toho, že na inkluzi je třeba se dobře připravit, hledat podporu, sdílet zkušenosti s ostatními a také je třeba naučit se spolupracovat,“ říká Pavla Baxová, ředitelka obecně prospěšné společnosti Rytmus, která je sama matkou postiženého chlapce. Chcete se k alianci přidat? Kontaktovat nás můžete na rodicezainkluzi@seznam.cz.



Pokusím se v příštích dnech napsat i nějaké vlastní dojmy a reportáž.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Set piktogramů - nežádoucí chování

Set piktogramů - aktivity do školky