Film Stvořeni k objetí - Embraceable


Na začátku loňského roku jsem dostala od jednoho studenta medicíny e-mail, ve kterém mě upozorňoval na to, že v USA vznikl film o Williamsově syndromu s nepřeložitelným názvem Embraceable. O pár měsíců později se mi ho podařilo získat (legálně, za drobný poplatek) z jednoho serveru, který se zaměřuje na dokumentární filmy. Film jsem shlédla v angličtině a usoudila jsem, že by bylo fajn, kdyby ho mohli vidět i ostatní z Willíka.

A tak jsem rozjela "akci překlad".

Pokusila jsem se přes facebook kontaktovat režiséra filmu Jona Kenta, jestli by nám nezaslal anglické titulky. Nepodařilo se. Tak jsem zkusila server titulky.com, odkud se mi ozval jeden člověk, že sice není schopen přeložit film jen z odposlechu, zvlášť, když jsou v něm odborné medicínské výrazy, ale pokud budu mít překlad, tak titulky a jejich načasování není problém. Překladatele-dobrovolníka se mi povedlo sehnat přes iniciativu umsemumtam.cz - byla to skvělá spolupráce a já ještě jednou tímto děkuji Michalovi Schmalzovi. Titulky vytvořil a načasoval člověk s přezdívkou fredikoun z titulky.com - díky! Spolu s Tomášem jsme udělali korekci překladu, za "zkouknutí" a připomíny k českým výrazům děkuji Zdeně P. Posledním krokem bylo ještě vložení napevno titulků do filmu, abych nemusela při promítání řešit diakritiku a nastavení písma - tímto děkuji Filipu Slejškovi z umsemumtam.cz.

No a tak bylo před prázdninami hotovo.

V červenci proběhla "slovenská premiéra" - na česko-slovenském setkání rodin dětí s Williamsovým syndromem v Papradnu pod Javorníkem. Jedno oko nezůstalo suché:-)

Minulou sobotu se v Praze konala premiéra česká - a byl to moc příjemný večer s rodiči, jejich příbuznými, kamarády, odborníky, kteří mají v péči děti s WS, prostě s příznivci našeho sdružení. Moc si vážím návštěvy z oddělení genetiky FN Motol. Vytvořila jsem tiskovou zprávu, která vyšla na Heplnetu - zde je tedy vše podstatné :-)



Tisková zpráva: česká premiéra filmu Embraceable - Stvořeni k objetí

Praha 25.9.2013: Minulý víkend, v sobotu 21.9.2013, se v multifunkčním prostoru Kulturáček v Praze na Bílé Hoře uskutečnila česká premiéra filmu o Williamsově syndromu: Embraceable - Stvořeni k objetí. Premiéru uspořádalo občanské sdružení Willík, sdružení rodičů a přátel dětí s Williamsovým syndromem.

Williamsův syndrom je vrozená vzácná genetická porucha, která sebou nese řadu zdravotních potíží, nejčastěji postižení srdce a různé odchylky psychomotorického vývoje, včetně mentálního postižení. Zároveň jsou ale tito lidé velmi sociální a muzikální. Příčinou těchto problémů je abnormalita v oblasti 7. chromozomu, výskyt poruchy se udává cca 1:10 000 porodů. Williamsův syndrom se nedá léčit, lidé s Williamsovým syndromem potřebují celoživotní podporu.

Film Embraceable natočil v roce 2011 v USA režisér Jon Kent pro americkou Asociaci Williamsova syndromu. Film formou rozhovorů s lidmi s touto poruchou, s jejich rodiči a s odborníky z předních amerických univerzit a výzkumných pracovišť odhaluje, co je to Williamsův syndrom, jaká jsou jeho specifika, s jakými problémy (zdravotními, psychickými a sociálními) se musejí lidé s tímto genetickým postižením vypořádat. Pro českého diváka je velmi zajímavé vidět, jak v USA žijí lidé s tímto vzácným onemocněním, zejména závěrečná část, která se věnuje možnostem samostatného života, bydlení a partnerských vztahů těchto lidí, je v českých podmínkách velmi inspirativní.

Občanské sdružení Willík děkuje dobrovolníkům z iniciativ Umsemumtam.cz a Titulky.com, díky kterým se podařilo film Embraceable přeložit do češtiny a vytvořit k němu i české titulky.

Premiéra byla určena především pro členy o.s. Willík, tj. rodiny vychovávající dítě s Williamsovým syndromem, promítání se však zúčastnila i celá řada jejich přátel, příznivců a podporovatelů. S velkou radostí jsme přivítali specialisty, kteří se s dětmi s Williamsovým syndromem ve své praxi potkávají a pracují s nimi – fyzioterapeuty a speciální pedagogy. Zvláštními hosty pak byli MUDr. Martina Simandlová a MUDr. Pavel Tesner z oddělení klinické genetiky Fakultní nemocnice Motol.

Více o filmu, vč. oficiálního traileru, najdete zde: http://www.embraceablemovie.com/,
film se dá také oficiálně stáhnout ze stránek DOC Alliance: http://dafilms.cz/film/8333-embraceable/





Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Set piktogramů - nežádoucí chování

Set piktogramů - aktivity do školky