Praktické rady pro práci s iPadem

Do jarního čísla časopisu Raná péče jsem psala článek, který se týkal využití iPadu jako multimediální pomůcky pro děti se speciálními potřebami. Říkala jsem si, že až ten článek vyjde, tak ho zveřejním i na Bártově blogu - nějak jsem se k tomu ale nedostala, a tak tak činím až dnes. Třeba bude těch pár postřehů a poznámek užitečných i pro další uživatele, kteří nejsou z řad klientů rané péče...

1. Internetové zdroje informací - pokud hledáte informace o využití iPadů v práci s dítětem se speciálními potřebami v češtině, určitě zamiřte v první řadě na tyto stránky:
- http://www.i-sen.cz - otevřená komunita rodičů, pedagogů, terapeutů, IT odborníků a dalších sympatizantů, sdílejících informace o využití iPadů v rozvoji a komunikaci dětí se speciálními potřebami. Najdete tu téměř všechny odpovědi na Vaše otázky týkající se práce s iPadem, recenze programů, praktické návody atd.
- http://www.facebook.com/pages/iSEN/154498961283152 - stejná skupina, ale na Facebooku.
- http://ipadveskole.cz/ - portál iPad ve škole je určen všem pedagogům, kteří chtějí iPad využívat ve výuce a pro vzdělávání studentů a žáků.


2. Příslušenství k iPadu:
- pořiďte si pořádný obal a ochrannou folii, nedbejte tolik na eleganci, ale spíš na praktičnost. Mému synovi padají věci z rukou, občas slintá, potřebuje obal, který nebude klouzat a bude se dobře držet v rukou (osvědčený materiál je silikon či pěna). Není to nejlevnější záležitost, ale rozhodně se vyplatí. Zkuste si zadat do vyhledávače např. Griffin Survivor Ipad2, SuperShell Ipad Cover, Belkin Bump Case. Nepodceňujte ani ochrannou fólii, displej iPadu je poměrně náchylný na vrypy a drsnější zacházení. Pokud budete chtít s dítětem trénovat grafomotoriku, je dobré zakoupit dotykové pero, ceny se pohybují v řádech stokorun, doporučuji nechat dítě vyzkoušet, jak se mu bude pero držet. IPad může Vaše dítě zabavit i třeba v autě - existuje řada praktických a hlavně bezpečných držáků na sedačku.

3. Ovládání, nastavení
- Můžete si být jistí, že Vaše dítě velmi rychle odhalí, jak se iPad ovládá. Díky svému synovi např. vím, jak rychle přepínat mezi jednotlivými aplikacemi, nebo jak rychle měnit intenzitu podsvícení či hlasitost (Kdybyste to taky netušili: 2X rychle zmáčkněte zapínací tlačítko, dole na obrazovce se Vám objeví lišta s ikonkami naposledy použitých aplikací, posunete-li úplně vlevo, najdete tu ovládání zvuku a podsvětlení). Doporučuji - naučte se využívat možností nastavení (najdete v Nastavení - Obecné - Omezení), můžete tu např. omezit instalaci a mazání aplikací, zakázat nákupy v aplikacích, zamezit používání YouTube apod. Je lepší to udělat dříve, než Vaše dítě klikáním utratí majlant.

4. Aplikace
- Pro děti se speciálními potřebami obrovské velké množství aplikací, ať už placených, či zadarmo ke stažení. Je velmi obtížné se v nich vyznat, doporučuji tedy sledovat výše uvedené internetové zdroje, které Vám v orientaci pomohou. Na těchto stránkách najdete recenze a tipy na vhodné aplikace, můžete se tu na konkrétní aplikace zeptat nebo si nechat poradit, která aplikace je nejlepší třeba na alternativní komunikaci, zážitkový deník či na třídění a přiřazování. Dále doporučuji stáhnout si nějakou aplikaci upozorňující na slevy a nové aplikace k bezplatnému stažení (třeba AppShopper, AppFree HD, či Free Apps), v nich si můžete do Seznamu přání (Wish listu) zadat název aplikace, která Vás zajímá a počkat si, až bude v "akci". Někdy je možné stáhnout si Lite verzi aplikace, která má sice jen omezenou funkčnost, ale umožní Vám aplikaci si předem vyzkoušet a rozhodnout se, zda zakoupit plnou verzi. Zkuste najít aplikace, které budou Vaším dětem sympatické graficky a způsobem ovládání, bude je to víc motivovat k práci (můj syn bude například s nadšením přiřazovat k autu stěrače, ale dvojice nůž a vidlička ho nechá dokonale chladným). Nejen vzděláváním živ je malý člověk, dopřejte mu tedy i nějaké ty aplikace oddychové (třeba s kreslením), relaxační (práskání bublinek, relaxační hudba) a zábavné, třeba ty s hudebními nástroji nebo s oblíbenými televizními postavičkami (Teletubbies, Mašinka Tomáš). Oceníte je třeba při čekání u lékaře, nám iPad pomáhá udržet dítě v klidu například při kardiologickém vyšetření. Pro zabavení osvědčily i aplikace z edice Mini Adventures od zmíněné firmy Alligator Apps - jsou plné fotografií (zvířat, automobilů, hudebních nástrojů), které se dají přepsat do češtiny, ke každé položce jde navíc pustit video z youtube, videa můžete i měnit a doplňovat.


5. Aplikace v češtině a aplikace do češtiny přemluvitelné
- I v češtině již existují aplikace použitelné pro vzdělávání dětí se speciálními potřebami, namátkou třeba Předškolní brašnička, aplikace od firmy Terasoft (TS matematika, TS Země magnetek, TS Zvířátka v zoo a na farmě), Edu Card for Pre-school Kids, Toddler Czech 200 Words. Zajímavou alternativou je pak možnost některých aplikací přizpůsobit si je, a tedy i přepsat a přemluvit do češtiny. Velmi pěkné a jednoduše ovladatelné jsou aplikace od firem Alligator Apps, Grasshopper Apps a Innovative Mobile Apps. Přemlouvání je poměrně snadné a intuitivní, stačí kliknout na ozubené kolečko v pravém horním rohu a otevře se Vám karta Nastavení (Settings). Možnost přizpůsobení najdete pod označením Customize - většinou jde každý obrázek otevřít, přeložit do češtiny, přemluvit a uložit. Upravit jdou i pochvalné fráze. Vyzkoušejte si to, určitě to zvládnete. A zapojte i další členy rodiny, děti velmi baví slyšet známé hlasy. Do těchto aplikací jdou i nahrávat vlastní obrázky a kategorie, stáhnete si například aplikaci na přiřazování (Things that go together od Grasshopper Apps) a můžete si postupně přidat dvojice vlastních fotografií rodinných příslušníků, zvířat, číslic, postaviček z pohádek či čehokoliv jiného, co má dítě rádo a co ho tedy motivuje k práci. Počeštit jdou také některé (většinou placené) aplikace pro alternativní a augmentativní komunikaci, např. I Click I Talk, Click n´Talk, Picture Card Communication, Talk4me, Look2Learn, Picture AAC, Alexicom, C.P.A., PICAA. Podrobnější informace o těchto programech hledejte na výše uvedených českých stránkách. Přemlouvání aplikací vyžaduje určitý cvik, je to také trochu časově náročnější, ale věřte, vyplatí se Vám to.

6. Užijte si iPad i vy
- Při práci s iPadem nezapomínejte na sebe a vyzkoušejte si i možnosti iPadu pro dospělé. Čtěte na něm své oblíbené blogy (aplikace Reeder Vám to zjednoduší a zpřehlední), využijte ho jako čtečku knih (aplikace iBooks, knihy stáhnete třeba na uloz.to), pusťte si na něm nějaký televizní pořad (aplikace iVysílání), stáhněte si do něj díl oblíbeného seriálu (třeba opět z uloz.to, aplikace pro přehrávání např. AVPlayerHD, pro uložení souborů můžete používat Dropbox), audioknihu (pustíte v iPodu) nebo si na něm zahrajte nějakou hru (z českých třeba Piškvorky nebo Sibenice, ze zahraničních třeba TrainConduct nebo Where´s My Water?). Uvidíte, že k iPadu získáte lepší vztah. A navíc si trochu zábavy přece také zasloužíme, ne?



PS: několik málo doplnění:

- Na videa z youtube, zejména pro dobu mimo dosah internetu (wifi) používáme moc pěknou aplikaci Tube Box (umí se připojit přímo do vašeho účtu na youtube a pracovat s Vašimi oblíbenými videi, s uplouady Vašich videí apod).

- iSen pořádá kursy pro veřejnost: http://www.i-sen.cz/p/kurzy-pro-verejnost_23.html, bezplatné kursy pro rodiče dětí se speciálními potřebami můžete navštívit v rámci projektu http://www.sdilimeisen.cz/

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Set piktogramů - nežádoucí chování

Set piktogramů - aktivity do školky