Raná péče 5.3.2012 - míčkování

Hlavním tématem březnového klubu rodičů v libereckém Středisku pro ranou péči bylo "Míčkování". S touto rehabilitační nebo také fyzioterapeutickou metodou nás přišla seznámit ing. Lenka Mazánková, která v Liberci tuto metodu provozuje (více o nabízených službách zde: www.zdravymicek.cz).

Míčkování, nebo též míčková facilitace je metoda, kterou uvedla do praxe česká fyzioterapeutka Zdena Jebavá zhruba před dvaceti lety. Patří mezi měkké masážní techniky, při které se za pomoci speciálního pěnového míčku působením po stanovených drahách na těle stlačují vybrané akupresurní body. Masáž pomocí míčků prokrvuje pokožku, podporuje smršťování a uvolňování svalů, uvolňuje zahlenění.

Míčkování pěnovými míčky se využívá především jako doplňkové metody při zánětlivých onemocněních dýchacích cest a obličejových dutin, při rýmě, astmatu, při cystické fibróze, u pylových alergií, při migréně, další využití je stimulace svalů v obličeji v rámci logopedie, míčkování může pomoci zlepšovat vadné držení těla, poúrazové stavy, dále uvolňuje svaly např. před cvičením Vojtovou metodou nebo po epileptickém záchvatu. Kontraindikace: zánětlivá onemocnění s vysokými teplotami.




Při míčkování se používají speciální pěnové míčky, vyrábějí se v 5-ti velikostech (M2, M4, M5, M7, M9, čísla znamenají průměr míčku v cm), velké se používají u dospělých a při masírování zad, malé míčky pak u velmi malých děti a při masírování obličeje. Míčky lze zakoupit ve zdravotnických potřebách, příp. objednat přímo u autorky metody paní Zdeny Jebavé (http://www.mickovani.cz, k dispozici je i brožurka Míčkujeme pro zdraví) - ceny se pohybují mezi 10-25 Kč, míčky se dají normálně prát v pračce. Samotná masáž se pak provádí dvěma základními technikami - koulením a vytíráním. Při koulení se míček plynule otáčí po pokožce, při vytírání se míče po pokožce sune, nedochází k otáčení, masírující drží míček pevně dvěma prsty, mírně na míček tlačíl, aby byla vidět kožní řasa. Existují sestavy pro míčkování hlavy, zad a hrudníku, každá sestava má přesný počet tahů, které se dělají vždy 3x. Orientačně trvá celá sestava cca 30 minut, je možné ji provádět v sedě, v případě nesedících dětí i v leže. Jako preventivní metodu se doporučuje provádět ji cca 2-3x týdně, při řešení akutního problému je možné míčkovat několikrát denně.

Míčkování je příjemná, levná a poměrně nenáročná metoda, kterou po zaškolení fyzioterapeutem zvládne každý. Míčkování organismus nijak nezatěžuje a pokud je správně aplikováno, vede ke zkrácení doby léčení, přináší úlevu a snižuje četnost onemocnění.

Součástí semináře byla kromě teoretického představení metody i praktická ukázka míčkování - na dobrovolnicích z publika.
Na internetu se mi podařilo najít návod na míčkování - takže čistě informativně viz http://www.mickovani.wz.cz/index.php?rub=tis

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Set piktogramů - nežádoucí chování

Set piktogramů - aktivity do školky