Setkání Willíka v Chýni

Jarní setkání Willíka se tentokrát konalo v sobotu 19.3.2011 odpoledne ve vesničce Chýně kousek za Prahou. Příjemné zázemí nám tentokrát poskytla Základní škola v Chýni, paní ředitelce Mgr.Lence Jakubové i ostatním pracovníkům školy (zejména paní školnici a paní uklizečce Simoně Kohoutové) tímto srdečně děkujeme. Hostitelské úlohy se pro tentokrát na výbornou zhostili Jamrichovi (děkujeme jim i celé jejich rozvětvené rodině tímto za výtečný catering:-), jejich Verunka nás všechny překvapila tím, jak pěkně běhá a mluví. Do Chýně postupně dorazilo celkem 13 rodin, anebo alespoň jejich zástupců. Poprvé jsme mezi sebou přivítali v tuto chvíli nejmladšího člena Willíka, Tomáše H. z Prahy, většina z nás se také poprvé setkala s již dospělou slečnou Věrkou Pišlovou. Tentokrát měli silnější zastoupení kluci, z Budějovic dorazil Kuba K., z Žatce Kuba J., byl tu i Bartoloměj, Adam, Lukáš a Davídek. Holčičí část reprezentovaly kromě výše uvedených ještě Kačenka a Terezka. Několik rodin se kvůli nemocem omluvilo.

Odborný program v podobě muzikoterapie pro nás tentokrát připravila paní Milena Raková, která má mnohaleté zkušenosti s prací s dětmi. Pracuje v kojeneckém ústavě, spolupracuje s Fondem ohrožených dětí, učí děti zpívat, tančit, muzicírovat. Ostatně její dvě knížky pro nejmenší děti, které jsou doplněné nahranými cédéčky, jsme si mohli na místě i zakoupit.

Děti zpívaly, tančily, hrály na nejrůznější nástroje, ať už tradiční bubínky či ozvučná dřívka, nebo na netradiční doma vyráběné kousky. Jako obvykle poutala největší zájem různá chřestidla apod. Do všech aktivit se kromě dětí zapojovali i rodiče, zdraví sourozenci či další přítomní příbuzní. Pro všechny zúčastněné to bylo příjemné setkání, a tak věříme, že budeme moci ještě někdy spolupracovat.

Kromě oficiálního programu došlo i na diskusi o dalším směřování a aktivitách Willíka. Vybírali jsme program na jarní setkání na Vysočině, hodně se mluvilo o prvním mezistátním česko-slovenském táboře pro větší děti a dospělé s Williamsovým syndromem, který se uskuteční v premiéře v červenci v Malenovicích. Přislíbena je hojná účast - 4 zástupci z Čech a 6 ze Slovenska. Bohatá účast se očekává i na česko-slovenském týdenním rodinném pobytu v Radějově na Jižní Moravě v srpnu. Plánovali jsme vhodné aktivity, v úvahu připadají výlety do zoo v Hodoníně, plavba po Baťově kanálu, skanzen ve Strážnici, rozhledna, vinný sklípek a další místní zajímavosti. Pokusíme se zajistit i odborný program, přednášku pro děti a rodiče, muzikoterapii, nácvik relaxačních technik. Chybět nebudou ani oblíbené soutěže, sportování, snad vyjde počasí a vyzkoušíme i zdejší údolní nádrž. Zabývali jsme se i zajištěním účasti o.s. Willík na Veletrhu neziskových organizací v dubnu a možností chopit se uspořádání mezinárodního tábora pro lidi s Williamsovým syndromem v roce 2013. Zdeněk Kratina přivezl a rozdal brožuru o Williamsově syndromu, kterou o.s. Willík vydalo na přelomu roku s přispěním dotace Ministerstva zdravotnictví. Zájemci o tuto publikaci si o ni mohou napsat Zdeňkovi Kratinovi (pouze za poštovné), příp. si ji mohou stáhnout na našich stránkách.

Už tradičně byla velká část setkání věnována individuálním hovorům o školách a školkách, zdravotních problémech dětí, sociálních dávkách či úsilí získat je, terapiích, lázních, pomůckách apod. Pochlubili jsme se navzájem s pokroky našich dětí, ty zatím v mezidobí prolézaly školu doslova od sklepa až k půdě. Naštěstí se to oboustranně obešlo bez následků. Věřím, že všichni zúčastnění prožili příjemné a snad i užitečné odpoledne a že se někdy v budoucnu opět potkáme, ať už jednotlivě, či na některém z dalších setkání Willíka.

(psáno pro web Willíka 20.3.2011, -hk-)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Set piktogramů - nežádoucí chování

Set piktogramů - aktivity do školky