Oliver Sacks: Antropoložka na Marsu

Už je to docela dávno, kdy jsem v obchodě u Žlababy natrefila na knížky neurologa Olivera Sackse. Knihovna nám už ale přetéká, a tak jsem se rozhodla, že si knížky příležitostně půjčím v knihovně. Před prázdninami jsem tak chtěla učinit a ukázalo se, že jsou všechny na dlouhou dobu dopředu rozpůjčované, tak jsem to vypustila z hlavy. Až tenhle týden - nečekaně mi padl zrak do Tomášovy knihovny - a co nevidím? Oliver Sacks - Antropoložka na Marsu: podivuhodné a výjimečné životy geniálních a psychicky odlišných osobností. Tak jsem se do ní hned pustila. 


Je to zajímavé. Jedná se o příběhy lidí, kterým zdravotní postižení, nehoda nebo choroba zcela změnila život, přičemž ale v sobě často objevili dříve netušené schopnosti a možnosti. A my ostatní se z toho můžeme poučit a dozvědět se leccos z vývoje mozku či lidské psychiky. A může nás to fascinovat....

V knize najdeme například příběh malíře, který se po autonehodě stal barvoslepým, přesto se ve své tvorbě nevzdal barevného zobrazování světa; dočteme se o osudech mladého muže, jemuž nádor v hlavě zničil „paměťový systém“, následně oslepl, ale v rytmu hudby byl přesto schopen svět vnímat; o chirurgovi s Tourettovým syndromem, který nekontrolovaně vydával zvuky a trpěl bizarními tiky, přesto však dokázal operovat a pilotovat letadlo; o případu muže, který byl od dětství slepý, po operaci začal vidět, ale nedokázal tento smysl plnohodnotně užívat; o geniálních autistech s neuvěřitelnými paměťovými schopnostmi; nahlédneme do života autistické vědecké pracovnice, která není v soukromém životě schopna emocí a nedokáže se orientovat v nejjednodušších mezilidských vztazích, ale intuitivně rozumí chování zvířat. 

A je tu i zmínka o Williamsově syndromu, v kapitole věnované hudebně a výtvarně nadanému autistovi (1.vydání, strana 176, poznámka pod čarou): "U vzácné choroby, Williamsova syndromu, je ohromující protiklad mezi slovní (a společenskou) nadprůměrností a intelektuálními (i vizuálními) nedostatky. Kombinace verbálního nadání a nedostatku intelektu je opravdu překvapující: děti s Williamsovým syndromem bývají mimořádně soustředěné samy na sebe, dobře formulují, jsou zábavné a jejich deficit se projeví až po čase. Přesné neuroanatomické vztahy zkoumá Ursula Bellugiová se spolupracovníky."


V loňském roce vyšla Oliveru Sacksovi v češtině v nakladatelství Dybbuk další kniha: Musicophilia (http://www.kosmas.cz/knihy/145396/musicophilia/). I v této knize by měla být věnována kapitolka Williamsovu syndromu, tentokrát ve vztahu k hudbě. Až se k ní dostanu, poreferuji:-) Anebo si ji přečtěte, určitě to bude dobré, stejné jako Antropoložka na Marsu. 
Přidat nový komentář:

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Set piktogramů - nežádoucí chování

Set piktogramů - aktivity do školky