Za ranou péčí do knihovny

Tento týden probíhá kampaň Společnosti pro ranou péči, zvaná Týden rané péče. Cílem kampaně je ukázat, že rodiče s dětmi s postižením si zaslouží pozornost a podporu společnosti. Díky této akci se  může široká veřejnost dozvědět také více o rané péči, která právě v letošním roce oslaví 20 let poskytování profesionálních služeb rodinám. Liberecká pobočka rané péče připravila v rámci Týdne rané péče akci: "Všechno jde, i když trochu jinak", která se dnes konala v Krajské vědecké knihovně.

Co je to raná péče?
Raná péče je sociální služba pro rodiny dětí s postižením nebo ohrožením vývoje od narození do 7 let věku.  Služba má terénní charakter.  Poradkyně (speciální pedagog nebo jiný specialista) navštěvuje rodinu doma, tedy v jejím přirozeném prostředí. Obsah a rozsah poskytovaných služeb vždy závisí na potřebách rodiny. Poradkyně je pro rodinu podporou i průvodkyní nelehkým obdobím. Pomáhá rodině najít nejvhodnější cestu, metody a přístupy vedoucí k minimalizování dopadu postižení dítěte na jeho vývoj a život celé rodiny. Služba je pro rodiny bezplatná.

S Bartolomějem jsme klienty rané péče už více než dva roky. Máme vlastní konzultantku Milenu, která k nám chodí cca jednou za 2 měsíce na návštěvu -  nosí Bártovi hračky, které ho rozvíjejí, konzultuji s ní  vhodné aktivity (třeba na komunikaci nebo na rozvoj jemné a hrubé motoriky), vyměňujeme si tipy na pomůcky, služby, lékaře, školky apod. Kromě konkrétních rad si z rané péče často odnáším i odbornou literaturu a několikrát do roka vyrazím na přednášky, které raná péče pro rodiče pořádá. I Bárt si užívá - na vánočních besídkách nebo na předprázninových setkáních, které jsou vždy skvěle připravená. Letos jsme také s ranou péčí poprvé absolvovali víkendový pobyt rodin s postiženými dětmi - a musím přiznat, že mi to v lecčems otevřelo oči.

A tak jsme dnes dopoledne vyrazili s Bártem do knihovny podpořit ranou péči.  Bartoloměj libereckou knihovnu miluje  - jsou tu schody, prosklenné výtahy, dá se tu lítat po patrech, takže to s prohlídkou expozice rané péče ve druhém patře bylo trochu náročnější. Naštěstí se tu shodou okolností s ranou péčí vyskytovala i Bártova sestřenice Martina, která studuje speciální pedagogiku a která se Bárta na chvíli ujala - a tak jsem pro Vás mohla udělat pár obrázků.

Co je tedy v knihovně k vidění? Zájemci si tu mohou prohlédnout  pomůcky pro stimulaci zraku a speciální hračky pro děti s postižením - v tomhle koutku, kde to svítilo, blikalo a hlasitě hrálo jsme ostatně s Bártem strávili nejvíc času. 

Můžete si tu také vyzkoušet, jaké to je nevidět, nebo jak vypadají některé zrakové vady - to vám ukáží speciální simulující brýle. Není to vůbec lehké zvládat běžné denní činnosti - třeba poslepu zapnout košili a složit ji ... Ani používání speciálních pomůcek pro nevidomé není tak úplně snadné.


V knihovně jsou k vidění i obrázkové komunikační systémy, které umožňují komunikovat dětem, které jsou kombinovaně postižené, nebo nemluvící.

Celý den se tu také probítá film "Eliška, příběh hluchoslepé holčičky a její rodiny" a dokument "Bludný kořen" o problematice dětského autismu - na filmy jsme ale s Bartolomějem neměli čas.

Jak už je zmíněno výše - nejvíc si to Bárt užil v části zaměřené na zrakovou stimulaci - všechno jim to tam krásně blikalo, svítilo, vydávalo melodie. Takže znovuobjevování hracích hraček, zajímavý program na počítači (po tom se budu muset poptat). Akorát jsme to teda zakončili pěknou kalamitou - Bartoloměj tu objevil krásné velké auto na ovládání, otočil ho na střechu a jal se točit kolečky (oblíbená činnost). Já matka obezřetná si říkám, že tohle té anténce na střeše jistě nesvědčí, tak jsem auto obrátila a vložila dítěti do ruky zbraň - dálkové ovládání. No a co myslíte, že se po cca 5s stalo? Bartoloměj poslal autíčko mezerou pod skleněným zábradlím z druhého patra do suterénu... Čekala jsem na ránu dopadu a jen jsem se v duchu modlila, aby dole vedle výtahu na té pohovce nikdo neseděl - to by se pak Týden rané péče asi opravdu objevil i v té televizi... Autíčko to překvapivě přežilo - odneslo to přední světlo a trochu dveře, ale i nadále jezdí a dá se ovládat.
Pěkná akce, ten Týden rané péče:-)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Set piktogramů - nežádoucí chování

Set piktogramů - aktivity do školky