Jesle v České republice

Dostal se ke mně materiál, který se zabývá péči o děti do tří let věku v denních zařízeních, tzn. v jeslích, potažmo ve školkách. Musím přiznat, že opět nevěřícně zírám, a to i když se mě to vůbec osobně netýká...

Ke konci roku 2008 bylo v České republice v provozu pouze 48 jeslí a mikrojeslí celkem pro 1498 dětí. (pro informaci – v roce 2008 se narodilo 119 570 dětí, v roce 2007 to bylo 114 632 dětí a v roce 2006 se narodilo 105 800 dětí). Podle krajů:

- v Praze je zřízeno celkem 7 jeslí,
- ve Středočeském kraji 4 jesle,
- v Jihočeském kraji 2 jesle,
- v Plzeňském kraji 4 jesle,
- v Ústeckém kraji 9 jeslí,
- v Královéhradeckém 3 jesle,
- v Pardubickém 1 jesle,
- v kraji Vysočina, 2 jesle
- v Jihomoravském kraji 3 jesle,
- v Olomouckém kraji 3 jesle,
- ve Zlínském kraji 4 jesle,
- v Moravskoslezském kraji 4 jesle.
- žádné jesle nejsou zřízeny v Karlovarském a Libereckém kraji.

Pouze 1 jesle jsou zřizovány jinou právnickou osobou (Czech British School, s.r.o., Jesle, Praha 12), ostatní jsou zřizovány obcí.

Hodně se mluví o slaďování profesního a rodinného života, o svobodě rodiny rozhodnout se o způsobu zajištění péče o děti – copak je něco takového za téhle situace vůbec možné?! Nějak nechápu, proč se dělal takový humbuk kvůli novele zákona o státní sociální podpoře, kdy se zavedla možnost čerpat rodičovskou dovolenou ve zvýšené míře do dvou let věku dítěte, když šance umístit dítě do nějakého předškolního zařízení ve dvou letech je téměř nulová.

Nejde mi to, aby všechny děti skončily plačící v jeslích, ale je přece nutné, aby možnost umístit dítě do zařízení, které vedou profesionálové, vůbec existovala - aby matka samoživitelka nebyla odkázaná jen na sociální dávky, aby matka po x letech na mateřské a rodičovské dovolené mohla jít třeba jen na jeden den v týdnu do práce a nezbláznila se, aby žena, která nechce rezignovat na svou dosavadní profesi měla šanci svůj pracovní a osobní život doopravdy "sladit".

Ten materiál, o kterém se zmiňuji v úvodu, popisuje varianty, jak se s péčí o děti do 3 let vypořádat - momentálně totiž jesle spadají jako zvláštní zdravotnické zařízení pod ministerstvo zdravotnictví (a to i přesto, že se jedná o děti zdravé, nikoliv nemocné, péči vykonávají zdravotní sestry). Provoz ale plně hradí zřizovatel, tj. obec, potažmo rodiče - stát na jesle nedává ani korunu. Jednou z navrhovaných variant je možnost umožnit dětem od dvou let návštěvu mateřských škol (ostatně už teď navštěvuje mateřské školy více než 25 tisíc dětí mladších 3 let) - jenže to by znamenalo navýšit kapacitu školek, na kterou nejsou peníze (mimochodem - roční normativ na dítě ve věku 3-5 let je 37 096,- Kč). Ostatně už teď ve školkách chybí místa - v roce 2008 nebylo vyhověno 19 996 žádostem o přijetí dítěte do mateřské školy).

Závěr: vzhledem k současné ekonomické situaci, kdy není možné navyšovat mandatorní výdaje státu, doporučují ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy; práce a sociálních věcí a zdravotnictví ponechat problematiku denní péče o děti do věku tří let beze změn.

Howgh.

Statistiky jsou z Ústavu pro informace ve vzdělávání: http://www.uiv.cz/rubrika/713 a z Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR http://www.uzis.cz/download_file.php?file=3577.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Set piktogramů - nežádoucí chování

Set piktogramů - aktivity do školky