Krevní tlak a děti s Williamsovým syndromem

Stále překládám americké diskusní forum rodičů dětí s Williamsovým syndromem. V poslední době se tam docela dost řeší krevní tlak - řada dětí má už od útlého věku (třeba od 2 let) vysoký krevní tlak, který musí být kompenzován léky. Ovšem namíchat správnou kombinaci léků a vychytat dobu, kdy se mají brát, to není jen tak (to už vůbec nemluvím o situaci, kdy dítě odmítá polykat pevné částice, jako třeba náš Bartoloměj). Vysoký krevní tlak souvisí se srdečními vadami, které děti s Williamsovým syndromem většinou mají, a také s nedostatečnou pružností cév, která je důsledkem chybějícího genu pro elastin. Vysoký krevní tlak může také souviset se zúžením renálních arterií (tepen, které vedou do ledvin). Vysoký krevní tlak může poškodit srdce, ledviny i cévy v mozku. To, že má dítě vysoký krevní tlak se bohužel většinou nijak neprojevuje, dá se to jen změřit.

A protože jsem si uvědomila, že Bartolomějovi u lékařů tlak neměří, ač by měli, vyrazili jsme dnes s Bártem k naší pediatričce, dr. Němečkové. Zvolili jsme docela dobrou hodinu, v půl jedenácté byla čekárna prázdná. Už od dveří jsem hlásila, že jsme úplně zdraví, ale že bych chtěla, aby Bártovi změřila tlak. Překvapilo jí to, říkala, že ona sama měří dětem tlak až od 3 let a že myslela, že ho Bartolomějovi měří na kardiologii. U dr. Žďánské ale určitě ne a ani Motolem jsem si nebyla jistá (tamní vyšetření jsou pro mě vždycky tak stresující, že si všechno opravdu nepamatuji). Paní doktorka nahlédla do našich lékařských zpráv a konstatovala, že tlak má Bartoloměj změřen opravdu jen jednou, někdy před hospitalizací před dvěma roky, od té doby se jen konstatuje, že tlak nemohl být pro neklid změřen. 

A tak doktorka vytáhla tlakoměr. Bartoloměj to okamžitě zaregistroval, začal natahovat a zdrhnul na nejvzdálenější konec ordinace. Marně jsme ho lákaly na hračky, tlačítka a legrace. Takže proběhlo měření za řevu a vzpouzení se, což je samozřejmě vyloženě proti metodice. Po několika měřeních paní doktorka konstatovala, že bez záruky jí to připadá v pořádku - asi 100/60, ale je to velmi přibližné. Propuštěný Bartoloměj se mezitím uklidnil a začal zapínat a vypínat elektrický psací stroj. Domluvily jsme se, že v září na tříleté prohlídce to zkusíme znovu a že já se o měření tlaku budu na kardiologii aktivně hlásit. I když to měření bylo všelijaké, jsem trochu klidnější, uvidíme, jak to bude dál.

Napadlo mě, že zkusím vygooglit nějaký dětský tlakoměr, který bychom zakoupili a doma měření natrénovali. Anebo nějaký opravdový, použitelný pro děti, kterým bychom mohli doma tlak kontrolovat... 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Set piktogramů - nežádoucí chování

Set piktogramů - aktivity do školky