Hledáme školku - MŠ Pastelka při Jedličkově ústavu?

Středisko rané péči v Liberci uspořádalo pro rodiče setkání s učitelkami ze ZŠ a MŠ pro tělesně postižené Liberec, Lužická  920/7 (působí v prostorách Jedličkova ústavu Liberec, zřizovatelem je ale liberecký kraj), s paní Tůmovou a Mgr. Červenkovou. Cílem bylo poskytnout informace o službách, které toto vzdělávací zařízení nabízí dětem s tělesným a kombinovaným postižením.
Byla jsem na setkání docela zvědavá, reference, které jsem o téhle mateřské škole měla od naší pediatričky a od dalších lidí, kteří tam před lety pracovali, byly velmi pozitivní ("jsou tam zdravé a postižené děti dohromady, integrace v praxi, sama bych tam dala své zdravé dítě atd."), bohužel současná realita je trochu jiná, než bychom my s Bartolomějem potřebovali...
Takže:
Mateřská škola Pastelka
- v současné době jsou tu 3 oddělení/třídy dětí (nejmladší - cca 8 dětí, střední a předškolní děti)
- kapacita 25 dětí je naplněna - všechny děti mají nějaké postižení (až na jedno, což je sourozenec postiženého dítěte, 1 dítě je autistické a má osobního asistenta), z tohoto počtu je 17-18 dětí nechodících a hodně dětí také nemluví
- pracuje tu 5 učitelek-speciálních pedagožek, na 5 hodin denně asistent pedagoga a 1 fyzioterapeutka
- neplatí se tu školné, platí se strava a čtvrtletně příspěvek do třídního fondu, rodiče připlácejí na aktivity typu plavání (50 Kč, bazén v areálu)
- hodně se dbá na zdravotní stránku - jsou tu tělovýchovné aktivity a každé dítě, které to potřebuje, chodí na individuální rehabilitaci (vychází to cca 4xtýdně 30 minut). Není problém s mixování stravy, krmením, plenami.
- školka funguje od 6:30 do 16 hodin
- kontakt: msprotp@seznam.cz, tel. 485 218 161
Základní škola speciální (dříve pomocná)
- 5 tříd, z toho 4 třídy jsou speciální a 1 třída rehabilitační program (děti s těžkou mentální retardací)
- každá třída má cca 6 dětí a 2 učitelky - ve speciálních třídách mají běžný rozvrh hodin
- rehabilitační třída - 6 dětí, 2 učitelky a asistent na 1 hodinu denně. Každý žák má individuální vzdělávací plán, výuka funguje v 20-30 minutových blocích, výuka probíhá od 8 do 11:45 celkem 21 hodin týdně.
- škola zajišťuje i speciální vzdělávání podle § 42 - krajský úřad rozhodl, že pro tyto děti s nejtěžším mentálním postižením zajistí 2 hodiny individuálního vzdělávání týdně. I tyto děti by ale mohly navštěvovat až tříletý přípravný ročník.
Závěr: Vzhledem k výše uvedenému nebude Mateřská škola Pastelka pro nás asi ta nejlepší volba - už vidím našeho hyperaktivního Bartoloměje, jak lítá kolem dětí v maličké třídě a roztáčí jim kolečka invalidních vozíků ... Paní učitelky by to s ním asi taky neměly zrovna lehké. Navíc Bártovo postižení je hlavně v oblasti psychomotorické a mentální (i když to autismus vlastně taky). No a Bárt by potřeboval prostředí, kde se hodně mluví. Takže budeme hledat dál ... Bártovi sice budou 3 roky v září, ale na školku stejně ještě není připravený (nemluví, jí jen mixovanou stravu, má pleny, nespolupracuje). Doufám, že mi prodlouží ze zdravotních důvodů ditěte rodičovskou dovolenou...

Komentáře

  1. jsem chodila do školy sem Teď jsem vyšla v ní 9. Třídu letos

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Set piktogramů - nežádoucí chování

Set piktogramů - aktivity do školky